POŽAR NANIO MALU MATERIJALNU I VELIKU EKOLOŠKU ŠTETU

Vatrogasci Profesionalne vatrogasne jedinice Brčko distrikta, zajedno sa članovima dobrovoljnih vatrogasnih društava koji pohađaju obuku, uspjeli su tokom prijepodneva da lokalizuju, a potom i potpuno ugase požar koji je jutros izbio u krugu Preduzeća za otkup sekundarnih sirovina “Feros d.o.o.”.

Požar koji je nakon paljenja suvog rastinja nekontrolisano se prenio na gomilu starih guma i plastičnog otpada ubrzo se proširio na druge odložene predmete u krugu ove privatne firme.

Radnik preduzeća “Feros d.o.o.” Ilija Piperac rekao je za RTV HIT da su jutros sjekli suvi korov i palili ga na licu mjesta.

“Vjetar je prvo duvao suprotno od kruga skladišta pa smo zapalili korov na gomili, ali je vjetar odjednom promijenio smjer i plamen je krenuo prema gomili guma i plastike”, ispričao je Piperac. On je napomeuo da je materijalna šteta na sekundarnim sirovinama mala.

Prema riječima Zehrudina Pekarića, predsjednika Ekološkog udruženja “Dar prirode” iz Brke, gust crni dim koji se proširio na veći dio grada proizveo je veliku ekološku štetu.

“Ovo je više od jednog ekološkog  incidenta i ravno je katastrofi. Apelujem na lokalne vlasti da što hitnije donesu nedostajuće podzakonske akte kojima bi se regulisale ovakve situacije na prevenciji i zaštiti od ekoloških incidenata”, rekao je Pekarić.

Šef Odsjeka za zaštitu od požara i spasavanje Ljuban Iljić rekao je da je na interveciji učestvovalo osam vatrogasnih vozila i svi vatrogasci koji su bili u smjeni, kao i oni koji su bili u pripravnosti.

Iljić je apelovao na građane da izvuku pouku iz današnjeg slučaja koji je prouzrokovan ljudskim nemarom, da dobro razmisle kada ovih dana odluče da pale suvi korov i druge zapaljive materijale, gdje će ih odlagati prilikom paljenja.

rtvhit/dđ

Comments are closed.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.