OSUMNJIČENI ZA PIROMANIJU OSTAJE U PRITVORU JOŠ DVA MJESECA

Osnovni sud u Brčkom produžio je,  na prijedlog Tužilaštva Brčko distrikta, pritvor 26-godišnjem M.T. osumnjičenom da je prije mjesec dana  u Dubravama  jugozapadno od Brčkog zapalio dvije kuće.

Sekretar Tužilaštva Samir Beganović rekao je da će, nakon isteka jednomjesečnog pritvora M.T. i dalje ostati lišen slobode na osnovu odluke kojom mu je ova mjera produžena za još dva mjeseca.

Beganović je podsjetio da je, prije isteka pritvora koji je za M.T. određen odmah nakon hapšenja i tužilačkog ispitivanja, Tužilaštvo predložilo produženje ove mjere prema osumnjičenom  ocjenjujući da i dalje egzistiraju razlozi koji opravdavaju njegov boravak  u pritvoru.

“Ocijenjeno je da i dalje postoji opasnost da bi osumnjičeni mogao pobjeći i ponoviti krivična djela za koja se može izreći kazna zatvora od deset godina ili teža kazna, a koja su posebno teška s obzirom na način izvršenja i posljedice”, istakao je Beganović.

Na ročištu za produženje pritvora Osnovni sud Brčko distrikta prihvatio je prijedlog Tužilaštva u cjelosti, pa je osumnjičenom produžio pritvor za  još dva mjeseca.

Tužilaštvo Brčko distrikta vodi istragu protiv M.T.  zbog osnova sumnje da je 19. februara tokom noći podmetnuo požar u dvije kuće čiji se vlasnici nalaze u inostranstvu.  Za sada je utvrđena osnovana sumnja da je do podmetanja požara došlo najprije u kući lica s inicijalima M.M., a nešto kasnije i u kući tetke osumnjičenog  u kojoj je jedno vrijeme i boravio.

Beganović je rekao da je u Prijedlogu za produženje pritvora navedeno da je   plamena stihija zahvatila kompletnu unutrašnjost kuća uzrokujući štetu u visini koja prelazi 100.000 KM.

„Po produženju pritvora prema  osumnjičenom  Tužilaštvo Distrikta nastavlja i dalje provoditi intenzivnu istragu u ovom slučaju u cilju dokazivanja krivičnih djela paljevine, te procesuiranja i kažnjavanja počinioca“, rekao je Beganović.

rtvhit/dđ

Comments are closed.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.