ODRŽANA NAUČNO – ISTRAŽIVAČKA RADIONICA NA EKONOMSKOM FAKULTETU U BRČKOM

Na Ekonomskom fakultetu u Brčkom održana je naučno – istraživačka radionica za sve studente i profesore ovog fakulteta. Cilj predavanja je podsticanje naučnih istraživanja u oblasti ekonomije, a predavači današnje radionice su bili ugledni naučnici iz BiH i zemalja regiona.

Cilj današnje naučno istraživačke radionice, koja se pored Brčko distrikta, održava i u Bijeljini i na Palama, jeste obučavanje mladih ljudi za rad na naučno – istraživačkim projektima.

“Danas u svijetu bez naučno istraživačkog rada, bez provjere teorijskih hipoteza i u realnom životu i u praksi prosto nema naučnih referentnosti, zbog čega je ovo jako važno za Ekonomski fakultet u Brčkom” rekao je Spasoje Tuševljak, profesor na Ekonomskom fakultetu u Istočnom Sarajevu.

Tuševljak je dodao da se u BiH za naučna istraživanja ne izdavaju dovoljna novčana sredstva, što utiče na njihov kvalitet i sadržaj.

Današnjom radionicom Ekonomski fakultet u Brčkom pokazao je inicijativu da svoje studente više uključi u rad fakulteta. Radionica je prvi korak ka tome.

“Konačan cilj ekonomskog fakulteta jeste da u bliskoj budućnosti studenti svoje obrazovanje ne baštine samo na edukaciji nego i na praksi” istako je Srđan Lalić, dekan Ekonomskog fakulteta u Brčkom.

Lalić je dodao da je spoj nauke i prakse prava kombinacija kako bi studenti Ekonomskog fakulteta u budućnosti mogli biti bolji radnici svojim poslodavcima, ali i pokretati vlastite biznise.

Naredni planovi Ekonomskog fakulteta su učešće na “Jahorina biznis forumu”, “Studentskoj konferenciji svih Ekonomskih fakulteta bivše Jugoslavije” u Beogradu, te odlazak studenata na ferijalnu praksu u Rusiji.

rtvhit/dk

Comments are closed.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.