ZAŠTITITI PRAVA ČLANOVA PORODICA NESTALIH LICA U BiH

Učesnici radionice o temi “Zaštita prava članova porodica nestalih lica u BiH” održane danas u Brčkom ocijenili su da Institut za nestala lica u BiH nije dao zadovoljavajuće rezultate u radu i da je neophodna bolja razmjena informacija.

“Cilj današnjeg skupa jeste da se poboljša razmjena informacija između predstavnika udruženja porodica nestalih u BiH i organa upravljanja u Institutu za nestala lica BiH”, rekla je novinarima član Upravnog odbora Regionalne koordinacije udruženja porodica nestalih sa područja bivše SFRJ Semina Alekić.

Prema njenim riječima, Zakon o nestalim licima u BiH koji je na snazi od 2004. godine trebalo bi da pretrpi značajnije izmjene, jer se njegova implementacija uglavnom svodi na rad Instituta za nestala lica BiH, koji nije dao zadovoljavajuće rezultate.

“Ovim zakonom bilo je predviđeno da se oformi poseban fond koji bi pružao finansijsku i materijalnu pomoć kako civilnim žrtvama rata, tako i radu udruženja nestalih koja nisu na budžetskim sredstvima”, rekla je Alekićeva.

Ona je pojasnila da bi udruženja sredstvima iz tog fonda mogla da obilježe mjesta masovnih stradanja i grobna mjesta žrtava rata, te da im podignu spomen-obilježja.

Koordinator Udruženja porodica nestalih srpskih boraca i civila u distriktu Brčko LJubinka Živanović rekla je da nije zadovoljna radom Tužilaštva BiH, kao ni Instituta za nestala lica BiH.

“Nažalost, politika je najviše učinila da nas onemogući u traženju naših najmilijih”, upozorila je Živanovićeva, sa kojom se složila većina učesnika radionice.

Predsjednik Odbora za traženje zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske Marko Grabovac ukazao je da se u tri kosturnice duže od 15 godina nalaze posmrtni ostaci tijela 657 Srba.

“Nikako da otpočne njihova identifikacija, kako bi porodice mogle da sahrane svoje najmilije. Sve vrijeme poslije rata tražimo masovne grobnice koje su izmještene. Ni obećanja gospodina Bramerca data prije pet godina da će Tužilaštvo BiH početi da rješava pitanja odgovornosti osumnjičenih za ratne zločine još nisu ispunjena”, rekao je Grabovac.

Novoimenovani član savjetodavnog odbora Instituta za traženje nestalih Abid Kulagović rekao je da je u protekle 22 godine izostala politička volja da se proces traženja nestalih unaprijedi.

On je ocijenio da su porodice nestalih za političke elite svih naroda interesantne samo kada su godišnjice obilježavanja stradanja ili uoči izbora.

“Poslije toga samo smo predmet političkih manipulacija. Manipuliše se i brojem žrtava, i našim bolom i patnjom. Ne znam kad se gore osjećam – da li kada žrtve pričaju kao političari, ili kada političari pričaju kao žrtve”, naveo je Kulagović.

On je rekao da se nada da će preživjeli ratni stradalnici uspostaviti čvršće veze i unaprijediti međusobno povjerenje i empatiju.

Predsjednik Udruge nestalih Hrvata na području Brčkog i prvi potpredsjednik Regionalne koordinacije za bivšu SFRJ Marin Brkić rekao je da nije zadovoljan rezultatima rada Instituta, pogotov zbog činjenice da je u njemu zaposleno 57 radnika i tri direktora.

“Sve je ispolitizovano i sve je u rukama politike”, ocijenio je Brkić.

Regionalna koordinacija udruženja porodica nestalih s područja bivše SFRJ koja je organizovala današnju radionicu u brčanskom hotelu “Jelena”, okuplja 18 saveza, odnosno udruženja.

/SRNA/

Comments are closed.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.