ŠAMAC: AKCIJA SPREČAVANJA POMORA RIBE U BARI TIŠINA

Zbog velikih vrućina, članovi Sportskog ribolovačkog društava /SRD/ “Šamac” danas su preduzeli treću akciju s ciljem sprečavanja pomora ribe u bari Tišina u Tursinovcu.

Zamjenik predsjednika ovog ribolovačkog društva Ivica Cvitkušić kaže da su u vodu ubacili hidrantni kreč koji je čisti od bakterija i dovezli osam cisterni sa po 9.000 litara vode koju polako ispuštaju u baru Tišina.

“Ovo je treća akcija od kada su počele vrućine, a svaka traje po tri dana i noći. Spriječili smo pomor ribe dolivanjem vode, pravili smo vještačku kišu koja ubacuje kiseonik i drugo”, pojasnio je Cvitkušić.

 On je dodao da je na bari u plićaku uginulo oko 80 kilograma ribe koja je istog dana pokupljena.

Cvitkušić je podsjetio da su članovi društva prije osam godina prokopali dio bare koji sada funkcioniše dobro.

U bari “Tišina” ima različitih vrsta ribe – som, šaran, štuka, babuška, deverika, linjak, a na ovom području zastupljeno je i oko 176 vrsta ptica.

Načelnik opštinskog Odjeljenja za privredu Svetozar Evđić ističe da znatan broj ovih ptica, riba i biljaka spada u endemske vrste, čime aktivnost dobija na značaju.

SRD “Šamac” sproveo je današnju akciju u saradnji sa opštinom, Teritorijalnom vatrogasnom jedinicom i simpatizerima ovog društva.

/SRNA/

Comments are closed.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.