DENIS HERN PREUZEO DUŽNOST SUPERVIZORA ZA BRČKO

Američki diplomata Denis Hern preuzeo je dužnost novog prvog zamjenika visokog predstavnika i supervizora za Brčko distrikt, saopšteno je iz OHR-a.

Izrazivši dobrodošlicu svom prvom zamjeniku, visoki predstavnik u BiH Valentin Incko rekao je da su imenovanjem iskusnog američkog diplomate s izuzetnom karijerom, SAD još jednom potvrdile odlučnost i neprekidnu podršku sprovođenju mira u BiH.

“Uvjeren sam da ćemo zajednički dati značajan doprinos i pomoći BiH da postigne svoj zacrtani strateški cilj priključenja evroatlantskim integracijama”, naveo je Incko.

Prije dolaska u BiH, Harni je obavljao dužnost zamjenika šefa misije u Ambasadi SAD u Avganistanu. Prije toga je bio viši savjetnik američkog državnog podsekretara za politička pitanja Tomasa Šanona.

Harni ima bogato iskustvo na području zapadnog Balkana, gdje je između 1993. i 1996. godine radio u Hrvatskoj i BiH. Nakon toga je od 1996. do 1998. godine radio za Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju.

U diplomatsku službu stupio je 1985. godine, a radio je u Brazilu, Portugaliji, te imao nekoliko mandata u okviru Kancelarije za evropska i evroazijska pitanja i Kancelarije za političko-vojna pitanja Stejt departmenta, navedeno je u saopštenju.

Denis Hern je na Nacionalnom vojnom koledžu stekao magisterij iz nacionalne bezbjednosne strategije, a diplomirao je na Vejk Forest univerzitetu. Govori portugalski, a učio je zvanične jezike zastupljene u BiH.

Sedam puta je bio dobitnik nagrade za vrhunske počasti Stejt departmenta, a američka vojska dodijelila mu je medalju za izuzetnu civilnu službu.

/SRNA/

Comments are closed.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.