POSLANICI NAJVIŠE RASPRAVLJALI O AKCIZAMA

Poslanici Skupštine Brčko distrikta  danas su vodili  maratonsku raspravu o  preduzetim mjerama i mogućnostima  naplate  12 miliona  KM plus kamate, sticajem  okolnosti uplaćenih na račun  Republike Srpske 2003. godine, po osonvu akcize  na gorivo, od strane pet brčanskih  preduzetnika.

U raspravi koju je  zajednički imenilac  bio da   navedeni iznos pripada Brčko distriktu, te da se mora detektovati krivac koji je  odgovran što je  novac završio  u Budžetu Republike Srpske, odnosno, što još uvijek nije  vraćen onome  kome  po važećim zakonima  i pripada.

U raspravi je konstatovano da je spor  oko višemilionske akcize, već 15-ak godina i predmet  sudskih  sporova  na  više sudskih instanci  u BiH, kao i to da sve  procjene idu u pravcu da će  zbog počinjenih proceduralnih grešaka i propuštenih radnji, ovaj budžetski priohod Brčko distrikta  biti teško naplatiti.

Rasporava  je otvorila i  pitanje eventualnog  nanošenja   poslovne štete preduzenicima  čija  su sredstva  posredstvom  porskog zastupnika,  uplaćena   na račun RS, zašto je većina  učesnika  u raspravi, konstatovala  da oni  zbog toga ne snose  nikakvu krivicu.

rtvhit/jp

Comments are closed.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.