POTVRĐENE OPTUŽNICE PROTIV DVOJE VLADINIH SLUŽBENIKA

Tužilaštvo Brčko distrikta podiglo je optužnice, a Osnovni sud ih potvrdio protiv dvoje službenika Vlade Brčko distrikta – Sabrine Drapić (53)  i Boška Orlića (43), zbog nesavjesnog rada prilikom dodjele podsticaja u poljoprivredi, saopšteno je iz lokalnog Tužilaštva.

Drapićeva i  Orlić, oboje zaposleni u Odjeljenju za poljopivredu, šumarstvo i vodoprivredu, optuženi su da su proveli postupke dodjele podsticaja fizičkim i pravnim licima bez zadovoljavanja svih potrebnih uslova, čime su distriktu Brčko prouzrokovali štetu veću od 200 hiljada KM.

Odvojenim optužnicama Tužilaštvo distrikta stavlja na teret Drapićevoj i Orliću da su suprotno odredbama Pravilnika o načinu i uslovima za podsticaj u poljoprivrednoj proizvodnji “sačinili, potpisali i u dalju proceduru proslijedili nacrte odluka o izdvajanju novčanih sredstava za podsticaj u poljoprivrednoj proizvodnji za 2013.godinu”.
Sekretar Tužilaštva Brčko distrikta Samir Beganović pojasnio je da su isplate sredstava za ove namjene vršene licima koja nisu priložila potrebne isprave o ispunjavanja pojedinih uslova.

“Radi se o nedostajanju uvjerenja o izmirenim obavezama doprinosa prema fondovima PIO u dva različita slučaja za koja se optuženi odvojeno terete, te uvjerenja da se podnosilac zahtjeva za podsticaj ne nalazi na evidenciji Zavoda za zapošljavanje, po tački za koju se isključivo tereti Drapićeva”, naveo je Beganović.
On je dodao, da je, s druge strane, Orlić zasebno optužen za slučaj  dodjele sredstva za podsticaje u poljoprivrednoj proizvodnji pravnom licu koje nema sjedištu na području Brčko distrikta.

rtvhit/dđ

Comments are closed.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.