OŠTRA REAGOVANJA REGIONALNIH POLITIČARA NA IZETBEGOVIĆEVU IZJAVU O PRIZNAVANJU KOSOVA

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić smatra da će izjava bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da se nada da će BiH priznati samoproglašeno Kosovo imati dalekosežne političke i pravne posljedice.

Vučić je ocijenio da je jučeršanji intervju Izetbegovića za Dojče vele, u kojem iznosi stav o priznanju samoproglašenog Kosova, veoma kompleksan i mijenja mnoge stvari u regionu.
“Nije rekao samo da se nada priznanju Kosova i nije samo to da se integritet BiH brani ratom, a da Srbija treba da isporuči uz šoljicu kafe i ratluk delove svoje teritorije, već je reč o delovima naše teritorije gde se neko meša u naše odnose, a da za to nema nikakav osnov”, rekao je Vučić novinarima.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, predsjednik DNS-a Marko Pavić i predsjednik SP-a Petar Đokić pozivaju srpske predstavnike u zajedničkim institucijama BiH da obustave rad i napuste te institucije zbog prijetnje ratom Republici Srpskoj.

“Pozivamo partije okupljene u Savezu za promjene koji čine vlast u zajedničkim institucijama BiH da bez odlaganja napuste institucije BiH i vrate se na konsultacije u Republiku Srpsku, gdje bi sa ostalim partijama koje su prisutne u sadašnjem sazivu Narodne skupštine Srpske postigle dogovor o zajedničkom odgovoru na prijetnju ratom koja je juče upućena iz Sarajeva”, navodi se u zajedničkom saopštenju SNSD-a, DNS-a i SP-a.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da izjava Bakira Izetbegoviće o Kosovu predstavlja ozbiljan udarac Srbiji i da bi on, poslije ovoga, trebalo da postane persona non grata u Srbiji.

Dodik je rekao da ne zna šta će u vezi sa ovom Izetbegovićevom izjavom da uradi Srbija i da je to sada stvar Beograda, koji stalno šalje dobre poruke, stalno je aktivan i želi da poboljša odnose, a Sarajevo čini suprotno.

On je naglasio da je on iznio svoje mišljenje i da ništa ne sugeriše predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Potpredsjednik Vlade Srbije Zorana Mihajlović ocijenila je da bošnjački član predsjedništva BiH Bakir Izetbegović namjerno plasira izjave poput one o priznavanju nezavisnosti samoproglašenog Kosova kako bi izazvao reakciju Beograda, iako i sam zna da BiH ne može to da uradi bez saglasnosti Srba.

“Zato mi se čini da najnoviji, ali svakako ne i poslednji pokušaj Izetbegovića da posvađa Srbiju i BiH ima mnogo više veze sa nedavnom posetom turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana Beogradu i novim odnosima Srbije i Turske”, saopštila je Mihajlovićeva.

Bivši američki ambasador u Beogradu Vilijam Montgomeri istakao je da je izjava bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića “da se nada da će BiH priznati Kosovo” opasna provokacija i izrazio nadu da će međunarodna zajednica osuditi tu izjavu.

“NJegova izjava je jednostrana i takve izjave vode samo većoj nestabilnosti u regionu. Nadam se da će međunarodna zajednica snažno reagovati na njegovu izjavu i na provokaciju koju je ona izazvala pošto su u prošlosti reagovali i na izjave predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika koje su, prema njihovom mišljenju, bile provokativne”, naveo je Montgomeri.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović nije danas želio da komentariše stav bošnjačkog člana Predsjedništva Bakira Izetbegovića o priznanju samoproglašenog Kosova, napomenuvši da BiH treba da prati stav zvaničnog Beograda.

“Ne pada mi na pamet da ulazim u komentarisanje takvih stvari, ali ću nastojati da se spusti loptica, jer ćemo pratiti stav Beograda o Kosovu”, rekao je Čović u Sarajevu na današnjem tradiocionalnom druženju sa novinarima.

Čović je za početak decembra najavio posjetu članova Predsjedništva BiH Beogradu, na kojoj će biti riječi o granici.

Predsjednik SDS-a Vukota Govedarica rekao je da je bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izjavom “da se nada da će BiH priznati Kosovo” na krajnje drzak politički način poremetio dobrosusjedske odnose BiH i Srbije.

Govedarica je naglasio da stabilnost regiona zavisi od odnosa BiH i Srbije, te da se Izetbegović u političkom smislu s vremena na vrijeme ponaša “potpuno neuračunljivo”.

“Vrlo je neprimjereno miješati se u unutrašnje odnose Srbije i pojašnjavati poziciju Sandžaka, naročito ako znamo da u tom dijelu Srbije muslimani imaju zagarantovana sva prava i slobode”, rekao je on.

/SRNA/

Comments are closed.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.