MIROSLAVU TOMIĆU DVIJE GODINE ZATVORA ZA PALJEVINU KUĆE

Osnovni sud u Brčkom donio je prvostepenu presudu kojom je Miroslava Tomića (27) osudio za paljevinu jedne porodične kuće u Dubravama kod Brčkog, izrekavši mu kaznu zatvora od dvije godine.

Tri mjeseca nakon otkrivanja, hapšenja i pritvaranja Tomića Tužilaštvo okončalo je istragu, te je protiv njega podiglo optužnicu, kojom mu je stavljeno na teret  da je 19. februara podmetnuo požar  najprije u kući lica s inicijalima M.M.,  a nešto kasnije i u kući njegove tetke, u kojoj je ranije stanovao.

Tomić je takođe optužen da je podmetanjem požara u jednoj od  tih  kuća ugrozio i ostale obližnje nastanjene objekte čime je izazvao opasnost po život ljudi i imovinu većeg  obima – navodi se u optužnici.

Ocjenjujući da su dokazani optužni navodi o izazivanju požara u kući M.M. Osnovni sud je optuženog Tomića,  koji je nedavno izdržao kaznu za ubistvo sugrađanke Mare Mrkonjić, oglasio krivim  za krivično djelo paljevine, oslobodivši ga ostalih optužbi.

Pored toga,  Sud je donio odluku da optuženog pusti na slobodu, ukidanjem pritvora, koji mu je ranije na prijedlog Tužilaštva određen i više puta produžavan zbog opasnosti da će pobjeći ili ponoviti krivično djelo.

S obzirom da su obje sudske odluke nepravosnažne, moći će se preispitivati izjavljivanjem žalbi Apelacionom sudu Brčko distrikta.

rtvhit/dđ

Comments are closed.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.