ZENICA: ŠTRAJK RUDARA DO 19. JANUARA

Radnici Rudnika mrkog uglja “Stara Jama” u Zenici stupili su danas u jednočasovni štrajk upozorenja, koji će organizovati svaki dan do 19. januara, saopšteno je iz Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH /FBiH/.Jednočasovni štrajk će biti organizovan svaki dan do 19. januara od 7.00 do 8.00 časova.

“Pozivamo sve nadležne institucije da što prije nađu rješenje za ove radnike, koji su časno i pošteno, obavljajući najteži posao u FBiH, zaradili penzije”, navodi se u saopštenju.

Samostalni sindikat radnika rudnika FBiH podržava svaki oblik sindikalne borbe i stavlja na raspolaganje svoje resurse u Zeničko-dobojskom kantonu radnicima koji traže rješenja za probleme.

“Posljednjih dana u medijima se pominje pitanje penzionisanja 44 radnika kojima je poslodavac izdao rješenje o penzionisanju, a nije u skladu sa važećim zakonskim propisima uplatio doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje, za zdravstvo i za osiguranje od nezaposlenosti”, navodi se u saopštenju.

U znak solidarnosti i podrške bivšim radnim kolegama, Sindikalna organizacija radnika Rudnika uglja Zenica je direktoru Rudnika mrkog uglja “Stara jama” dostavila odluku o najavi štrajka upozorenja.

/SRNA/

Comments are closed.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.