MILIĆ: MULTIETNIČNOST U BRČKOM PRIMJER OSTATKU BiH

Gradonačelnik Brčko distrikta Siniša Milić rekao je da bi multietničnost u ovoj lokalnoj zajednici trebalo da bude primjer ostatku BiH.
“Građani od nas očekuju više rezultata, prije svega, u oblasti razvoja i rasta privredne aktivnosti i otvaranja novih radnih mjesta, i rješavanja infrastrukturnih problema. To su zadaci koji nam predstoje kako bismo mogli dobiti odgovarajuću ocjenu”, rekao je Milić novinarima u Brčkom gdje je danas upriličena svečana akademija, povodom obilježavanja 18 godina od zvanične uspostave Brčko distrikta.

On je istakao da je ekonomski ambijent i administrativni položaj distrikta nedovoljno iskorišten.

“Vizija stvaranja Brčkog kao jednog regionalnog centra u oblasti privrede i obrazovanja, pa čak i zdravstva, nije toliko neostvariva. Ona i dalje ostaje naš prioritet, ali, prije svega, moramo da podvučemo crtu i postignemo jedan konsenzus o tome gdje se ustvari nalazimo, i da u svoj mandat uključimo mnogo više rada, a manje politike”, rekao je Milić.

Predsjednik brčanske Skupštine Esed Kadrić smatra da je Brčko distrikt nakon 18 godina jedan uspješan politički projekat.

“Cijenimo da su nadanja ljudi koji su stvarali Brčko distrikt apsolutno opravdana. Mi danas imamo jednu stabilnu multietničku zajednicu u kojoj lokalne vlasti čine sve što je neophodno da kvalitet života u ovoj lokalnoj zajednici bude na zadovoljavajućem nivou”, rekao je Kadrić.

On je istakao da u poređenju sa svim drugim sredinama u ovoj zemlji Brčaci mogu biti zadovoljni, ali s obzirom na mogućnosti i potencijale i ono što je posebnost distrikta, još ima prostora za napredak.

“Vjerujem da će u godinama koje su pred nama Brčko distrikt ići stabilnim putem prosperiteta i da će sve izazove sa kojima se suočava u političkom smislu uspješno rješavati”, kaže predsjednik lokalne Skupštine.

U obraćanju na svečanoj akademiji zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Haldun Sino pohvalio je napredak ove zemlje na putu ka članstvu u Evropsku uniju, kao i doprinos distrikta u tom procesu, istakavši vladavinu prava kao bitan faktor.

O vladavini prava govorio je i prvi zamjenik visokog predstavnika u BiH i supervizor za distrikt Denis Hern.

“Izražavam zadovoljstvo što bi brčanska Skupština uskoro trebala usvojiti antikoruptivne zakone, uz to da je potrebno jačanje vladavine prava”, rekao je Hern i dodao da stranački interesi ne smiju biti ispred interesa građana.

Akademiji su prisustvovale brojne zvanice iz javnog života distrikta, predstavnici međunarodne zajednice u BiH, drugih gradova i opšina.

Na današnjoj svečanoj akademiji, koja je bila centralni događaj u okviru obilježavanja 8. marta – Dana Brčko distrikta, upriličen je i prateći muzičko-zabavni program.

rtvhit/dk

Comments are closed.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.