DONIJETI MJERE KAKO BI SE UBLAŽILEPOSLJEDICE ZATVARANJA MOSTA

Vlada Brčko distrikta donijela je jutros zaključak kojim ovlaščuje gradonačelnika da pokrene procedure dopune nekoliko odluka koji se tiču plaćanja taksi u postupku carinjenja prilikom uvoza i izvoza roba.

Šef Odjela za privredu Pero Gudeljević objasnio je da se radi o taksama koje se uplaćuju za potvrde o kvalitetu ispravnosti hrane, o kvalitetu drugih proizvoda i o kvalitetu odnosno zdravstvenoj ispravnosti sjemena prilikom uvoza i izvoza roba.

“Dopuna odluke, prema zaključku Vlade, trajaće do 31. decembra ove godine. Ta mjera je predložena prije nekoliko dana s ciljem ublažavanja posljedica zatvaranja mosta na rijeci Savi i kako bi se u što većoj mogućoj mjeri ublažile posljedice koje bi mogle zahvatiti uvoznike i špeditere”, pojasnio je Gudeljević novinarima nakon vanredne sjednice.

Vlada je nakon ovog, donijela i zaključak da Komisija pokuša da pronađe i druge mjere kojim bi se ublažilo stanje nastalo zatvaranjem graničnog mosta u Brčkom za teretnjake i da se podstakne na uspostavu komunikacije sa vlastima u Hrvatskoj, kako bi se trajno rješilo pitanje mosta, odnosno prevoza roba kamionima preko ovoga graničnog prelaza.

Nakon okončanja vanredne, Vlada je jutros nastavila i 58. redovnu sjednicu na kojoj je usvojila više smjernica za izradu nacrta zakona o izmjenama i dopunama desetak zakona Brčko distrikta.

rtvHIT/d.đ.

Comments are closed.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.