SUTRA O UTICAJU PROCESA PRISTUPANJA EU NA JEDINICE LOKALNE SAMOUPRAVE

Konferencija o uticaju procesa pristupanja EU na jedinice lokalne samouprave biće održana sutra u Sarajevu sa ciljem da upozna predstavnike institucija i organizacija o urađenim analizama, ulozi i budućim koracima saveza opština i gradova Republike Srpkse i FBiH u procesu pristupanja EU.
“Iako je pristupanje EU tek predstoji i daleko je od vrha liste svakodnevnih prioriteta vlasti u BiH, savezi opština i gradova treba da počnu da se pripremaju već sada. Pristupanje se ne svodi samo na fondove EU, ono će donijeti mnogo drugih obaveza i mogućnosti za lokalni nivo, bilo direktno iz pravne tekovine EU ili kroz promjene koje će nastati i koje su već u toku u BiH i entitetskom zakonodavstvu i praksama”, navodi se u saopštenju iz ovih saveza.

Posebna pažnja će biti posvećena aktivnostima pripreme lokalnih zajednica za procese pristupanja EU. U ovom dijelu će biti prezentovani primjeri iz regiona, Crne Gore, Srbije i Hrvatske.

Konferenciji bi trebalo da prisustvuju predsjednik Saveza opština i gradova Republike Srpske LJubiša Ćosić, predsjednik Predsjedništva Skupštine Saveza opština i gradova Federacije BiH Hamdo Ejubović, ambasador Švedske u BiH Anders Hagelberg, zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Kalduno Sino, te viši savjetnik za socijalnu uključenost i upravu švajcarske Ambasade Dimka Stančev Skeje.

Ova aktivnost se sprovodi u sklopu projekta “Jačanje kapaciteta saveza opština i gradova u BiH”, a koji u partnerstvu sprovode Savez opština i gradova Republike Srpske, Savez opština i gradova FBiH, Švedski Savez lokalnih vlasti i regiona, uz finansijsku podršku vlada Švedske i Švajcarske.

Konferencija će biti održana u hotelu “Bristol” sa početkom u 10.00 časova, a izjave za novinare planirane su u 9.40 časova.

/SRNA/

Comments are closed.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.