KRIŠTO: NEOPHODNE PROMJENE USTAVA BiH

BiH su neophodne promjene Ustava, i to na načelima konstitutivnosti, a za ustavne reforme potreban je ambijent pogodan za dijalog, zaključeno je na naučnom skupu “Evropski ustav za BiH” u Neumu čiji je jedan od organizatora bila Hrvatska akademija za znanost i umjetnost u BiH.
Kao načela ustavne reforme navode se zaštita konstitutivnosti, odnosno ravnopravnosti svih konstitutivnih naroda i jačanje konstitucionalizma, otklanjanje svih oblika diskriminacije i uspostavljanje ravnopravnosti svih građana, te zaštita manjina, i to usklađivanjem Ustava BiH sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i odlukama Evropskog suda za ljudska prava.

Predsjedavajuća Predstavničkog doma parlamenta BiH Borjana Krišto na konferenciji za novinare po završetku skupa rekla je da nijedna zemlja nije postala članica EU, a da nije promijenila ustav i da je to neophodno i za BiH.

“Mi danas imamo Ustav koji je dio Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH i nema, zapravo, ni demokratski legitimitet. Činjenica je da je to Ustav kojim su Hrvati, Bošnjaci i Srbi, kao i drugi građani koji žive u BiH, definisali državnu zajednicu, a iz zaključaka koje smo donijeli, promjena Ustava je neophodna”, naglasila je Krišto.

Ona je navela da iz principa konstitutivnosti, na čemu počiva Ustav BiH, proizlazi to da sva tri naroda moraju imati ista prava.

“Jednaka prava prvenstveno se ogledaju u legitimnom predstavljanju političkih predstavnika na svim administrativno-političkim nivoima”, rekla je Krišto.

Profesor na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru Mile Lasić rekao je da će BiH, bez promjene Ustava i evropske budućnosti, ostati zemlja sukoba.

“Novim ustavom mi bismo se prvo međusobno priznali kao konstitutivni narodi, što je jedinstvena poruka ovog skupa, a tamo gdje se oformljeni nacionalni identiteti međusobno ne priznaju, konflikt je zagarantovan i nije rješiv”, kaže Lasić.

On je naveo da se promjene na bolje ne mogu očekivati sve dok u BiH ne dođe do uvažavanja nacionalnih identiteta i međunacionalog dijaloga, te izrazio žaljenje zbog toga što se skupu u Neumu nisu odazvali akteri iz bošnjačkih intelektualnih krugova.

Organizatori skupa su bili Hrvatska akademija za znanost i umjetnost u BiH, Sveučilište u Mostaru, Rektorski zbor Hrvatske, pod pokroviteljstvom Hrvatskog narodnog sabora.

/SRNA/

Comments are closed.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.