LABURISTI PROTIV IZRUČENJA ASANŽA

Lider britanske opozicione Laburističke partije DŽeremi Korbin izjavio je danas da bi Vlada trebalo da bude protiv izručenja osnivača “Vikiliksa” DŽulijana Asanža Americi.
Korbin je naglasio da SAD pokušavaju da dođu do Asanža jer je on u javnosti iznio dokaze “o zločinima u Iraku i Avganistanu”.

Portparol Laburista Dajen Abot istakla je da Vlada treba da blokira proces isporučenja Asanža na osnovu poštovanja ljudskih prava.

Abotova je istakla da Amerika zasniva svoj slučaj protiv Asanža na “sramoti zbog stvari koje je on objelodanio o njihovim oružanim snagama i tajnim službama”.

Policija je uhapsila Asanža juče u Ambasadi Ekvadora u Londonu, nakon što su ekvadorske vlasti ukinule azil osnivaču “Vikiliksa”.

On je pred sudom proglašen krivim za kršenje uslova kaucije 2012. godine, a sud će presudu donijeti na drugom saslušanju 2. maja.

SAD su zatražile izručenje Asanža, kojeg je Vašington optužio za zavjeru s ciljem da ostvari pristup povjerljivom računaru administracije SAD zajedno sa bivšim američkim vojnim obavještajnim analitičarom Čelsijem Meningom 2010. godine.

/SRNA/

Comments are closed.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.