CRNADAK: IZVJEŠTAJ O IZBORIMA POTVRDIO KRŠENJA DEMOKRATSKIH STANDARDA

Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Igor Crnadak rekao je na sastanku sa direktorom Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava OEBS-a /ODIHR/ Ingibjorg Solrin Gisladetir da je konačni izvještaj ODIHR-a o opštim izborima u BiH urađen profesionalno i nepristrasno, ali da je potvrdio kršenja mnogih demokratskih standarda.
On je na sastanku u sjedištu ODIHR-a u Varšavi kao najveće probleme izdvojio prijetnje i ucjenjivanje birača, kao i zloupotrebu pojedinih javnih RTV servisa, koji su bili u funkciji određenih političkih partija i kandidata, čime su ugrožena osnovna prava građana na slobodan izbor i onemogućena fer i poštena pravila u kampanji, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Govoreći o postizbornoj političkoj situaciji u BiH, Crnadak je izrazio nadu da će političke partije koje su započele razgovore što prije formirati vlast u Federaciji BiH i na nivou institucija BiH.

On je rekao da je zabrinjavajuće da se u dosadašnjim razgovorima nisu spominjale preporuke iz izvještaja ODIHR-a i njihova primjena i da je očigledno da bi budući izbori u BiH, sa nepromijenjenim pravilima, bili besmisleni i ne bi odražavali stvarnu volju birača.

Crnadak je dodao da je BiH opredijeljena da intenzivno sarađuje sa OEBS-om.

/SRNA/

Comments are closed.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.