POKRENUTI PITANJE DISKRIMINACIJE SRPSKE DJECE U FEDERACIJI

Delegat u Klubu Srba u Domu naroda Parlamenta FBiH Goran Broćeta rekao je Srni da primjer lekcije iz geografije koju uče srpska djeca u FBiH da je samoproglašeno Kosovo najmlađa država u Evropi svjedoči da Srbi kao narod u FBiH ne postoje i istakao da će pokrenuti pitanje diskriminacije srpske djece u obrazovnom sistemu.
“To je još jedan od dokaza diskriminacije i da se ne poštuju ustavne odredbe, da nema ravnopravosti, da se iskrivljuje istorija i da je sve usmjereno protiv srpskog naroda u Federaciji”, naveo je Broćeta.

On je dodao da je još niz primjera u udžbenicima u Federaciji gdje se istorija iskrivljuje i Srbi prikazuju na najgori način, kao i da sve to svjedoči da Srbi kao narod u FBiH ne postoje.

“Kada se vlast konstituše na svim nivoima, iskoristićemo sva zakonska prava i pokrenuti i pitanje školstva i obrazovanja srpske djece u Federaciji”, naveo je Broćeta.

Predsjedavajući Koordinacije Srba Mostar Dušan Golo, govoreći o položaju Srba u FBiH, kao jedan od primjera naveo je činjenicu da srpska djeca koja nastavu pohađaju po hrvatkom planu i programu u udžbenicima geografije, između ostalog, uče da je /samoproglašeno/ Kosovo najmlađa država u Evropi, iako BiH nikada nije priznala Kosovo kao državu.

“Kosovo je nezavisnost od Srbije proglasilo 2008. godine i po tome je najmlađa evropska država”, navodi se u knjizi geografije u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

Golo je naveo da su roditelji srpske djece ogorčeni, ali da nemaju način da utiču ni na šta kada je riječ o obrazovnom procesu.

“To je katastrofalno. Neko uzima sebi za pravo da radi šta hoće, ubacuje paušalne informacije u udžbenike. Obrazovne institucije i kantoni ponašaju se kao država u državi. Djeca uče ono što nije istina”, rekao je Golo Srni.

On je rekao da je ubijeđen da ima još puno primjera.

“Mogu misliti kakvi se podaci pojavljuju u udžbenicima istorije, posebno kad se tretira bliža prošlost. Vejrovatno bi se našlo puno toga što nije u skladu sa istinom”, naveo je Golo.

On je istakao da je nakaradan obrazovni sistem najveći krivac što su danas “najveći ekstremi djeca koja su rođena poslije rata”.

Prema njegovim riječima, Koordinacija Srba nastojaće da istraži detaljnije i ostale drastične primjere sa kojima se susreću srpska djeca.

Srpska djeca u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, njih oko 250, nastavu pohađaju prema hrvatskom programu. Jedino u mjestu Ravno, odnosno naselju Ivanica, djeca imaju nacionalnu grupu predmeta.

Tako je i u ostalim kantonima u FBiH, osim u opštinama Drvar i Grahovo, gdje djeca imaju mogućnost da pohađaju nacionalnu grupu predmeta.

/SRNA/

Comments are closed.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.