ODRŽANA PROMOCIJA KNJIGE ŽARKA MILENIĆA “PRVI ČOVJEK U GRADU”

Prvi u gradu” naslov je knjige Žarka Milenića koja je sinoć promovisana brčanskoj publici. Roman je prvobitno bio napisan kao scenario za film ali je autor odlučio da ovu kompleksnu priču predstavi u romanu, u slučaju da se film nikada ne ekranizuje.

Rekao bih da je to bosanska tipična priča, savremena tema o čovjeku koji se vratio iz rata u svoj rodni grad i tamo doživio razočarenje. Zaboravilisu ga svi, potpuno je izbrisan, a tu je i njegova lična tragedija, jer je u ratu izgubio i dom i suprugu“, rekao je Milenić o svom romanu.

Roman je protkan dozom humora, satire, ali i tuge zbog današnje situacije u poslijeratnoj Bosni i Hercegovini. Interesanto je još pomenuti da glavni junak, kao i ostali likovi u ovom romanu, nema ime.

Recenzent Ivo Mijo Andrić za ovaj roman kaže da je još jedan u nizu proznih dijela Žarka Milenića, koje nas vraća u poslijeratno vrijeme kada se ljudi, rasuti šitom naše zemlje, Evrope i svijeta, počinju vraćati u svoje domove. Andrić kaže da je roman napisan narodnim jezikom, jezikom koji je razumljiv običnim ljudima, te da takav stil pisanja daje poseban pečat djelima Žarka Milenića.

Promocija romana “Prvi u gradu”organizovana je u okviru manifestacije “Proljeće u gradu”, a organizator promocije je književni klub Pablo Neruda iz Brčkog u saradnji sa Vladom ove lokalne zajednice.

rtvHIT/D.L.

Comments are closed.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.