OSAM PORODICA DOBILO STANOVE NA KORIŠTENJE

Osam raseljenih i povratničkih porodica u Brčko distriktu danas je preuzelo ključeve stanova u novoj zgradi izgrađenoj putem Regionalnog stambenog programa, koje će koristiti po posebnim socijalnim uslovima.
Ključeve su porodicama uručili gradonačelnik Brčkog Siniša Milić i ministar za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Semiha Borovac, te svečanim presijecanjem vrpce otvorili novoizgrađenu zgradu.

“Riječ je o stanovima koji se dodjeljuju na korištenje licima koja su bila sa statusom izbjeglih i raseljenih lica. Oni će ove stanove koristiti po posebnim socijalnim principima, plaćaće naknadu od jednu KM po metru kvadratnom, što je prihvatljiva cijena zakupa”, rekao je Milić.

On je istakao da mu je veoma drago da je program Regionalnog stambenog programa realizovan i u Brčkom.

“Riječ je o saradnji entitetskih ministarstava, Vlade Brčko distrikta i Ministartva za ljudska prava i izbjeglice, u projekti zbrinjavanja lica koja su ostala bez krova nad glavom u proteklom ratu. Naravno da je veliko zadovoljstvo ne samo za ljude koji su okončali više od dvije decenije dugo beskućništvo, nego i za nas kao Vladu”, rekao je Milić.

On je dodao i da se Vlada Brčko distrikta ovim pokazala sposobnom da implementira velike i značajne projekte.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Semiha Borovac istakla je da je veoma srećna što je u Brčkom danas otvorena prva zgrada izgrađena putem Regionalnog stambenog programa.

“Osam stanova za 27 stanara možda se čini malo, ali je vrlo značajno za Adisu Đonlić, samohranu majku sa šestoro djece ili Fahrudina Kalesića, kao i sve ostale koji su izabrani kao socijalno najugroženiji. Od srca svima želim da lijepo žive i dožive lijepe trenutke u svojim novim domovima. Osim ove, u Brčkom je počela gradnja još jedne zgrade u okviru ovog projekta”, rekla je Borovčeva.

Ona je zahvalila donatorima za izdvojena sredstva za implementaciju Regionalnog stambenog programa u BiH.

Borovčeva je naglasila da prije četiri godine nije bila izgrađena ili popravljena nijedna stambena jedinica putem ovog projekta, a da će ta brojka u narednih mjesec dana dostići 1.000, te da ukupna vrijednost projekata realizovanih putem ovog programa u BiH iznosi 200 miliona KM.

“Sve to bilo ne bi bilo moguće bez podrške međunarodne zajednice, EU kao najvećeg donatora, te SAD, NJemačke, Norveške, Italije, Švajcarske, Danske i drugih zemalja donatora. Snažnu podršku programu daju Visoki komesarijat UN za izbjeglice, OEBS i Razvojna banka Savjeta Evrope”, rekla je Borovčeva.

Ukupno, sa zgradom u Brčkom, do sada je u BiH izgrađeno i useljeno 10 zgrada sa ukupno 229 stanova, te obnovljeno ili izgrađeno 637 porodičnih kuća i uručeno 20 paketa građevinskog materijala.

Do kraja 2019. godine planirana je obnova i izgradnja još 740 stambenih jedinica, od čega 543 porodične kuće i 197 stanova.

/SRNA/

Comments are closed.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.