VLADA TRAŽI EKSTERNI STRUČNI NADZOR NAD “ZDRAVSTVENIM CENTROM”

Vlada Brčko distrikta zatražila je danas od šefa Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge u Vladi Brčko distrikta Sabrije Čandića da, u skladu sa svojim zakonskim ovlaštenjima, pokrene proceduru eksternog stručnog nadzora nad Javnom zdravstvenom ustanovom “Zdravstveni centar” Brčko, naročito u oblasti sekundarne zdravstvene zaštite.
“To će biti realizovano fazno. Prvi stručni nadzor koji očekujemo da bude pokrenut jeste na ginekologiji i internom odjeljenju Bolnice. Rok za realizaciju zaključka je 60 dana i ukoliko ne budemo imali informaciju da su te aktivnosti i preduzete, jednoglasno smo predložili Skupštini da pokrene proceduru ispitivanja odgovornosti cjelokupne upravljačke strukture Javne zdravstvene ustanove”, rekao je gradonačelnik Brčko distrikta Siniša Milić.

On je nakon sjednice rekao da su članovi Vlade jednoglasno donijeli zaključak kojim su od šefa Čandića zatražili da hitno, bez odgađanja, u saradnji sa menadžmentom “Zdravstvenog centra” predloži mjere koje bi značile unapređenje kvaliteta zdravstvene zaštite na prostoru distrikta.

Milić je istakao da ni Vlada, kao ni građani, nije zadovoljna stanjem u zdravstvu, da je krajnje vrijeme da se ono popravi radikalnim potezima.

“Čini se da kvalitet zdravstvene zaštite ne ide u pravcu u kome smo mi to željeli i nije adekvatan ulaganjima koja se vrše u `Zdravstveni centar`. Mogli smo da čujemo da ogroman dio kapitalnog budžeta, kao i projekti koji se planiraju već duži period nisu ni započeti ili su u fazi neke rane realizacije, što sasvim sigurno ne garantuje da ćemo u kraćem roku dobiti odgovarajuće rezultate, odnosno izvršiti nabavku neophodnih aparata i realizovati započete projekte za koje su izdvojena ogromna sredstva”, rekao je Milić.

On je naglasio da je stanje na brčanskoj ginekologiji izazvalo zabrinutost u javnosti distrikta.

“Imali smo jedan smrtni slučaj koji je poprilično uznemirio javnost i
sve te stvari dovele su do toga da smo se vrlo ozbiljno bavili ovom
situacijom”, zaključio je Milić.

/SRNA/

Comments are closed.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.