SLUŽEN PARASTOS STRADALIM BORCIMA I CIVILIMA U BIJELOJ KOD BRČKOG

Kod spomenika u porti crkve u mjestu Bijela kod Brčkog danas je služen parastos, zapaljene svijeće i položeno cvijeće za 18 poginulih boraca Vojske Republike Srpske i civila nastradalih u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.
Na spomeniku je uklesano 18 imena Srba ubijenih 1992. godine, neki kao borci, a neki kao civili na kućnom pragu.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske u Brčkom Cvijetin Simić rekao je da ovakva obilježavanja moraju biti nastavljena iz godine u godinu, kako se ne bi zaboravila istina i ono što se dogodilo.

“Veoma su važni ovakvi događaji, da porodice poginulih boraca i njihova djeca vide da neko na njih misli i da se ti ljudi nikako ne smiju zaboraviti”, rekao je Simić.

On je dodao da se podizanje spomenika poginulim borcima i organizacija parastosa finansiraju sredstvima udruženja i uz podršku gradonačelnika Brčko distrikta Siniše Milića.

Mještani čiji su bliži članovi porodice nastradali u ovom mjestu prije 27 godina razočarani su jer za ove zločine još niko nije odgovarao.

Milica Perić, koja je tada izgubila majku, brata i djevera, istakla je da tuga s godinama ne jenjava.

“Tolike godine niko nikada nije odgovarao za te žrtve, a brat i majka ubijeni su na kućnom pragu, ovo je van svake pameti”, rekla je Perićeva.

Pero Perić iz Bijele rekao je da se dobro sjeća tog dana.

“U jedan sat po danu iznenada su krenuli napadi paravojnih hrvatskih formacija. Mi nismo bili spremni, a i bilo nas je malo tako da nismo imali mnogo šanse”, rekao je Perić.

Parastosu su, osim članova porodica poginulih i brojnih mještana, članova udruženja proisteklih iz proteklog odbrambeno-otadžbinskog rata, prisustvovali i predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti distrikta iz reda srpskog naroda.

/SRNA/

Comments are closed.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.