DAČIĆ: ZAR NEKO STVARNO MISLI DA ĆE ZAUZETI OSTROG

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je za RTS da Crna Gora godinama unazad pokušava na antisrpskim stavovoima da gradi svoj položaj i međunarodni identitet. Ističe da se Srbija i Crna Gora nikada u istoriji nisu svađale i ratovale.

Ivica Dačić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, podsjetio na proglas kralja Nikole Petrovića “Živjelo naše milo srpstvo”.

Rekao je da u Crnoj Gori živi više od 30 odsto Srba i da se oni tamo shvataju kao antidržavni element.

Ističe da je mnogo bilo odluka crnogorskih vlasti u tom svjetlu, a da je jedna od njih i priznanje nezavisnosti Kosova, kada Crna Gora nije išla samo protiv srpskih interesa već i protiv crnogorskih interesa.

Odgovor crnogorske vlade na molbu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da ne ugrožavaju imovinu srpske crkve u Crnoj Gori Dačić je ocijenio kao neprimjerenu.

Ukazao je da je Vučić pokazao prijateljski odnos i da je istakao da ne želi da kvari dobre odnose sa Crnom Gorom. Kaže da je predsjednik Srbije zamolio da se ne izazivaju sukobi i problemi i dodaje da Srbija i Crna Gora nikada u istoriji nisu radile jedna protiv druge.

- Ovo može da izazove velike probleme – rekao je Dačić.

Citirao je i akademika Čedomira Popova koji je rekao “koliko to Srbija treba da bude mala da ne bi bila nekome velika” i upitao o kojoj to velikoj Srbiji se govori. Istakao je da u Crnoj Gori žive Srbi a ne “velikosrbi”.

- Zamislite kada bi Srbija probala da donese sličan zakon koji se odnosi na neke druge narode koji žive kod nas – rekao je Dačić i pozvao Crnu Goru da ne ide tim putem.

Istakao je da Beograd može da protestuje i da na prijateljski način proba da utiče da se te stvari ne dešavaju, ali da Crna Gora to tumači kao mješanje u unutrašnje stvari. Dodaje da su se onda svi miješali u unutrašnje stvari Srbije kada su priznali Kosovo.

Poručuje da će odluka crnogorskih vlasti izazvati teške posljedice u odnosima dvije zemlje i da misli da svi treba da se okrenu nečem drugom jer običan narod u Crnoj Gori ne podržava takve stvari.

Dačić je rekao i da nije čuo toliko izjava od raznih vladika tim povodom a da je bilo mnogo nastupa predstavnika SPC o drugim političkim pitanjima. Navodi da se to tiče njih a ne SANU.

- Ako imate hrabrosti da napadnete Vučića i Dačića zbog neke ideje, valjda smete sad nekoga u Crnoj Gori zbog toga – rekao je Dačić.

Ponavlja da se Vučić ponio časno sa željom da se spriječe sukobi i da je Srbija pokazala prijateljski odnos. Navodi da se on ranije zalagao za jače mjere prema onima koji ne poštuju interese Srbije.

- Zar neko stvarno misli da će zauzeti Ostrog i oteti ga od SPC. Od koga da ga otme i uzme? Svima savjetujem da ne idu protiv svetinja, niko nije dobro prošao ko je išao protiv svetinja – rekao je ministar spoljnih poslova Srbije.

/RTRS/

Comments are closed.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.