ORDEN HITLEROVOG SPASIOCA PRODAT ZA 36.000 FUNTI

Orden koji je dobio Hitlerov tjelohranitelj pošto je umjesto kasnijeg vođe Trećeg Rajha “primio” pet metaka 1923. godine, prodat je na aukciji u Derbišajeru, u Velikoj Britaniji, za rekordnih 36.000 funti.
Riječ je o ordenu dodijeljenom Ulrihu Grafu, koji se “bacio na Hitlera” za vrijeme neuspjelog nacističkog vojnog puča dok se nije ni slutilo da će Hitler biti vođa nacističke NJemačke.

Graf je bio jedan od prvih pripadnika nacističke partije, a zbog nacističke prošlosti, njegova porodica je pedesetih godina prošlog vijeka prodala sve stvari koje su mu pripadale.

Tokom neuspjelog Minhenskog puča 1923. godine došlo je do obračuna pripadnika nacističke partije i policije, pri čemu je ubijeno 16 nacista.

Stručnjak aukcijske kuće “Hensons autionirs” za predmete iz vojne oblasti Adrian Stivenson pojašnjava za Bi-Bi-Si da su tada nacisti krenuli prema spomeniku podignutom u čast bavarske vojske, ali su naišli na policijski kordon.

Policija je odmah otvorila vatru. Graf je prvo primio metak u rame, a potom se bacio ispred Hitlera. Pri tome je pogođen još pet puta.

Stivenson navodi da je orden na aukciji kupio britanski doktor koji posjeduje “veliku zbirku ordenja iz perioda Trećeg Rajha”.

Neke zemlje, poput Francuske, zabranile su prodaju predmeta koji simbolizuju nacističku NJemačku.

Orden je na aukciji postigao devet puta veću cijenu od očekivane početne koja je iznosila 3.500 do 4.000 funti.

/SRNA/

Comments are closed.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.