POKRADENI LIČNI PODACI PACIJENATA IZ JAVNIH BOLNICA

Hiljade pacijenata u Hrvatskoj koji čekaju ugradnju vještačkog koljena dobili su poruke putem telefona sa anonimnim upozorenjem da ne idu na operacije u javne bolnice jer tamo ugrađuju proteze sumnjivog kvaliteta, a pacijenti su zgroženi krađom ličnih podataka, piše hrvatski portal “Dnevnik”.
Ministar zdravlja Hrvatske Milan Kujundžić priznao je da je informatički sistem bolnica zastario i da je vrijeme za njegovu nadogradnju.

“Podaci se čuvaju u informacionim sistemima pojedinih bolnica i odjeljenjima koja se time bave. Istražićemo sve i vjerujem da ćemo pronaći ko je dao te podatke”, rekao je Kujundžić.

Predstavnik Udruženja za promociju prava pacijenata Josip Perić izjavio je da svjedoče najvećem skandalu zloupotrebe ličnih podataka u hrvatskom zdravstvu.

“Neobično je i veoma zastrašujuće da pacijenti sa nepoznatog broja dobijaju poruke”, rekao je Perić.

On sumnja da iza skandala stoje privatne zdravstvene ustanove i ljekari koji rade i u javnim i u privatnim ustanovama, navodi ovaj hrvatski portal.

“Jedan scenario je da su neke privatne osobe došle na nezakonit način do podataka putem bolnica i javnih ustanova i stekli time finansijsku korist, a drugi da je možda stvarno riječ o nekom zviždaču”, istakao je Perić.

Predstavnik Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje Lucijan Vukelić umiruje građane, tvrdeći da sve što se nalazi na tržištu ima sertifikate.

“Javno zdravstvo uz to ima čitav niz prednosti nad privatnim. Kao ortoped, mogu da poručim da građani mogu imati apsolutno povjerenje u javni zdravstveni sistem jer je broj ugrađenih proteza i operacija mnogo veći nego u nekim drugim ustanovama”, kaže Vukelić.

Stručnjak za zaštitu ličnih podataka Petar Vušković kaže da nije tajna da cijeli zdravstveni sistem škripi, te da ni ovaj propust nije iznenađenje.

“Vrlo vjerovatno je da nisu sproveli čitav niz organizacionih i tehničkih mjera zaštite ličnih podataka”, rekao je Vušković.

Ovaj slučaj će nakon zvanične prijave istraživati Agencija za zaštitu ličnih podataka u kojoj su istakli da mogu tražiti pomoć drugih institucija, a ako utvrde da nisu nadležni, postupanje će prepustiti policiji i tužilaštvu.

 

/SRNA/

Comments are closed.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.