SRBIJA: OD LIBANCA ZAPLIJENJENI SVETI JEVREJSKI SPISI NA PERGAMENTU

Carinici Srbije su na prelazu Gradina, na granici sa Bugarskom, od jednog Libanca zaplijenili svete jevrejske spise, pisane na pergamentu, za koje se pretpostavlja da su izuzetno stari i vrijedni.
“Carinici su juče, u saradnji sa policijom, na ulazu na prelaz Gradina sprečili pokušaj krijumčarenja antikviteta neprocenjive vrednosti”, saopšteno je iz Uprave carina Srbije.

Riječ je o svicima iz jevrejske svete knjige Tore koje su carinici otkrili u “folksvagen turanu” njemačkih registarskih oznaka u kojem je na suvozačkom mjestu bio Libanac /57/ sa prebivalištem u Berlinu, koji se i prijavio kao vlasnik otkrivenih predmeta.

Nesvakidašnji antikviteti otkriveni su nakon što su oba putnika rekla da nemaju ništa da prijave, a carinici, ipak, odlučili da detaljno pregledaju automobil.

“Zahvaljujući opravdanoj sumnji carinskih službenika, deo svetske kulturne baštine je spasen i sačuvan od dalje preprodaje na crnom tržištu”, navodi se u saopštenju.

Carinici su prvo u kaseti ispod sjedišta, iza servisne knjižice vozila, pronašli kesu u koju je bila umotana cilindrična bakarna futrola, koja je od starosti patinirala. U njoj su zatekli svitak ispisan jevrejskim pismom za koji su posumnjali da je dio svete jevrejske knjige.

Daljom kontrolom automobila carinici su u prtljagu, u kesi punoj polovne garderobe, pronašli i kutiju od impregnirane goveđe kože ukrašenu poludragim kamenjem, koja je bila umotana u majicu. Ukrašena kutija sama po sebi predstavlja dragocjenost koja se u praksi rijetko sreće.

Kada su carinici pažljivo otvorili mali katanac kojim je bila osigurana, u njoj su zatekli još jedan svitak za koji se sumnja da je dio Tore.

S obzirom na prirodu otkrivenih predmeta, odmah je kontaktirana Jevrejska zajednica u Beogradu iz koje je i potvrđeno da su carinici našli dijelove jevrejskog svetog spisa.

“Da bi se pouzdano utvrdilo da li je reč o originalima neophodno je da neobični antikviteti podvrgnu detaljnom veštačenju”, navodi se u saopštenju.

/SRNA/

Comments are closed.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.