SEDMI I OSMI DAN SUSRETA POZORIŠTA (VIDEO)

U okviru 36. Susreta pozorišta u Brčkom sedme večeri odigrana je predstava Kamernog teatra 55 “Sjećaš li se Doli Bel”, autora Abdulaha Sidrana, u režiji Kokana Mladenovića.

Sjećaš li se Doli Bel je simbol jednog vremena i priča jedne generacije. Prikaz je jednog duha vremena u Sarajevu, 60-ih godina prošlog vijeka, čiji obrisi na nivou društvene svijesti ni danas ne jenjavaju. Suptilna kritika sistema, kompleksnost međuljudskih odnosa i društva fludinih vrijednosti.
Priča o iskrenoj boli prve ljubavi, neminovnom odrastanju te ogoljavanju jednog utopističkog društvenog sistema u koji su mnogi slijepo vjerovali i u koji su se, nažalost, razočarali.

Takmičarski dio Susreta pozorišta u Brčkom zatvorila je predstava beogradskog Ateljea 212 “Petrijin venac”, čiji tekst je radio Dragoslav Mihailović, a režiju Boban Skerlić.
U novoj verziji Mihailovićevog dela (prva premijera bila je 1976. godine, upravo u Ateljeu 212, a druga 1980. godina, kao filmsko ostvarenje reditelja Srđana Karanovića, nagrađeno Zlatnom arenom u Puli), lik Petrije oživljavaju tri glumice – Marta Bjelica, Jovana Gavrilović i Milica Mihajlović.
Sudbina Petrije iz malog rudarskog sela u Pomoravlju, u ovoj dramatizaciji posmatrana iz ugla tri Petrije: mlade, gradske i Petrije udovice, je univerzalna priča o ženi koju gnječi patrijarhajna sredina i njenim pokušajima da ga preživi, da opstane – ne i da mu se suprotstavi.

Kako je sve izgledalo pogledajte u video snimku ispod teksta:

(VIDEO)      https://youtu.be/swv5qff6gHg

Comments are closed.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.