LICIMA SA INVALIDITETOM OMOGUĆITI JEDNAK TRETMAN

Ombudsmani za ljudska prava BiH pozvali su nadležne vlasti da preduzmu konkretne mjere koje će osobama sa invaliditetom omogućiti jednak tretman, upozorivši da su i dalje prisutni brojni problemi u ostvarivanju njihovih prava kao što su arhitektonske barijere, nepristupačnost informacionim tehnologijama i javnom prevozu.
Ombudsmani LJubinko Mitrović, Jasminka DŽumhur i Nives Jukić naveli su da to znatno otežava ostvarivanje i svih drugih prava, uključujući građanska i politička prava, prava iz zdravstvene, socijalne zaštite i slično, saopšteno je iz ove institucije.

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, 3. decembra, ombudsmani takođe uočavaju da je prisutno slabo razumijevanje procesa inkluzije osoba sa invaliditetom u obrazovnom sistemu i to počevši od predškolskih pa do visokoškolskih ustanova.

“Još nije otklonjena diskriminacija po osnovu uzroka nastanka invaliditeta, zbog čega postoji velika razlika prilikom ostvarivanja prava za osobe kod kojih je invaliditet nastupio u ratu i za osobe koje su invaliditet stekle na neki od drugih načina”, konstatovali su ombudsmani.

Oni su izrazili posebnu zabrinutost zato što BiH još nije ispoštovala odluku Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu “Hadžimejlić i drugi protiv BiH” iz 2015. godine, napominjući da se to posebno odražava na osobe smještene u ustanove socijalne zaštite.

Ombudsmani pozivaju nadležne organe vlasti u BiH da ulože jače napore i preduzmu konkretne mjere koje će osobama sa invaliditetom omogućiti jednak tretman, bez diskriminacije po bilo kojem osnovu.

Oni smatraju da je neophodno pristupiti izmjeni postojećeg i usvajanju novog zakonodavstva koje će osobama sa invaliditetom omogućiti što efikasnije ostvarivanje ljudskih prava.

Ombudsmani ističu da ostvarivanje prava garantovanih UN Konvencijom o pravima osoba sa invaliditetom, a koju je ratifikovala BiH, podrazumijeva obavezu države da učini sve da olakša život osobe sa invaliditetom i omogući potpuno učestvovanje u svim aspektima života, rada i uključenosti u zajednicu.

/SRNA/

Comments are closed.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.