GRADONAČELNIK POZDRAVIO ODLUKU APELACIONOG SUDA

Gradonačelnik Brčkog Siniša Milić pozdravio je odluku Apelacionog suda distrikta da odredba o fiskalizaciji advokatske djelatnosti nije u skladu sa Statutom distrikta.
Milić je rekao Srni da je dobro što je Apelacioni sud donio odluku koja će okončati osmomjesečnu obustavu rada advokata i deblokirati pravosuđe u distriktu Brčko.

“Loše je da je u ovom slučaju Apelacionom sudu prepuštena uloga zakonodavca, umjesto da je ranije podržan prijedlog Vlade da se, kao prelazno rješenje, fiskalizacija advokata odloži na godinu dana”, istakao je Milić.

On je dodao da su na ovaj način zagovornici fiskalizacije advokatske djelatnosti u stvari dobili lošije rješenje, te da je za njega bila očekivana ovakva odluka Apelacionog suda.

“Odluku Suda treba dobro protumačiti, jer je Apelacioni sud svojim stavovima ukazao na značaj zakonodavnog postupka u distriktu, a ne samo na sadržaj konkretnog propisa, koji je osporen”, rekao je Milić.

Apelacioni sud Brčko distrikta donio je presudu da odredba o fiskalizaciji advokatske djelatnosti u Brčkom nije donesena saglasno Statutu distrikta.

Ova odredba prestaje da važi danom objavljivanja presude u Službenom glasniku distrikta, saopšteno je iz Pravosudne komisije.

Apelacioni sud je odluku donio postupajući po inicijativama građana za ocjenu usklađenosti pravnih akata, koje su Sudu 30. i 31. oktobra uputila četiri brčanska advokata.

Zbog fiskalizacije advokatske djelatnosti brčanski advokati, zajedno sa kolegama iz oba entiteta, od 26. aprila obustavili su rad pred sudovima i ostalim institucijama Brčko distrikta.

Za vrijeme obustave rada advokata odgođeno oko 1.200 ročišta, od kojih je najveći broj u građanskim, a oko 60 u krivičnim predmetima.

/SRNA/

Comments are closed.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.