CARINICI IZ BRČKOG I ŠAMCA OPTUŽENI ZA PRIMANJE NOVCA

Protiv carinika O. G. (43) iz Brčkog i A. M. (39) iz Šamca, Tužilaštvo BiH podglo je optužnicu koja ih tereti da su uzeli novac, kako bi bez carinske procedure propustili teretno vozilo sa bijelom tehnikom i kućanskim aparatima namijenjenih prodaji u BiH.

Kako je saopšteno iz Tužilaštva, oni se terete da su počinili krivično djelo primanja dara ili drugih oblika koristi.

“Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, podigao je optužnicu protiv djelatnika UIO BiH, O. G. uposlenog na poziciji carinika u Carinskom referatu Orašje i A. M., zvanog Kikili, zaposlenog na mjestu šefa smjene u Carinskom referatu Orašje”, navedeno je u saopštenju.

Kako su precizirali, optuženi se terete da su, tražili a potom i uzeli i novac, kako bi propustili teretno motorno vozilo, sa proizvodima bijele tehnike i kućanskih aparata namijenjenih daljoj prodaji u BiH, bez provođenja carinske procedure koju su bili dužni izvršiti u skladu sa zakonom.

Prema navodima optužnice, na taj način su na carinsko područje BiH, bez provođenja carinskog nadzora i naplate propisanih carinskih dadžbina, dopustili uvoz robe, te načinili štetu budžetu BiH i svim građanima, a za sebe ostvarili nezakonitu imovinsku korist.

“Optuženi se terete da su, kao službene osobe u institucijama BiH zahtjevali i primili dar u vidu novca za sebe da u okviru svoje funkcije propuste izvršiti što bi morali izvršiti, te na taj način počinili kazneno djelo Primanje dara i drugih oblika koristi Krivičnog zakona BiH”, navodi se u saopštenju,

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

/Nezavisne novine/

Comments are closed.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.