BOŠNJAČKA UDRUŽENJA REAGOVALA NA OPTUŽNICU

Reagujući na podizanje optužnice za ratni zločin u Bukviku protiv Senada Halkića, iz Koordinacije boračkih udruženja A BiH Brčko distrikta tvrde da lokalno Tužilaštvo nastavlja sa aktivnostima na izjednačavanju zločina i da na takav način pokušava prikriti svoj nerad i loš dosadašnji rad kada su u pitanju zločini počinjeni nad nesrpskim stanovništvom u Brčkom.

“Smatramo da nema većeg i argumentovanijeg razloga za profesionalniji i pravedniji rad Tužilaštva od posmrtnih ostataka ekshumiranih u masovnoj grobnici Gorice. Nažalost, Tužilaštvo je i pred tim dokazanim činjenicama zatvorilo oči. Mišljenja smo, bez namjere da vršimo pritisak na njihov rad, da bi Tužilaštvo trebalo da stavi akcenat i fokusira se na procesuiranje i kažnjavanje zločina i nedjela koja su već dokazana”, navodi se izmeđuostalog u opširnom saopštenju za javnost.

U Koordinaciji boračkih udruženja smatraju da ovakav rad Tužilaštva ne doprinosi povjerenju u rad institucija i isto tako ne doprinosi stvaranju i jačanju povjerenja među građanima i objektivnog suočavanja sa prošlošću i nastavku života na prostoru Brčko distrikta.

Comments are closed.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.