SUTRA NASTAVAK SUĐENJA ZA ZLOČINE NAD SRBIMA U ORAŠJU

U Sudu BiH sutra će biti nastavljeno suđenje desetorici pripadnika HVO-a za zločine nad Srbima u Orašju 1992. godine.
Za zločine u Orašju optuženi su general HVO-a Đuro Matuzović, Ivo i Tado Oršolić, Marko Dominković, Joso Nedić, Marko Blažanović, Mato i Anto Živković, Stjepo Đurić i Mirko Jurić.

Prema optužnici, oni su zločine počinili kao pripadnici komandnih struktura HVO-a, te vojne i civilne policije u Orašju.

Matuzović, Živković i Đurić optuženi su i da su, zajedno sa njima poznatim pripadnicima vojne policije HVO-a, u šupi u Donjoj Mahali i u logoru u osnovnoj školi u tom mjestu učestvovali u ubistvima, mučenju i nečovječnom postupanju prema ratnim zarobljenicima.

Na ročištu održanom 11. decembra, zaštićena svjedokinja Tužilaštva BiH “S-2” izjavila je da su je u logoru u Donjoj Mahali silovali Mate Živković Rakijica, Mate Baotić Čikin i Damir zvani Dama.

Ona je potvrdila da je svakodnevno viđala Rakijicu, za kojeg je rekla da je bio niži, malo hrapavog lica i nosio bijeli opasač.

Govoreći o mukama i strahotama koje je preživjela, ona je posebno istakla poniženje koje je doživjela kada ju je Dama silovao na klupi.

“Bila je noć i policajci su gledali kroz staklo kako me Dama siluje. Nisam vidjela ko je gledao, ali sam čula kako se smiju. Osjećala sam se grozno, poniženo”, ispričala je žrtva.

Ona je potvrdila da je u objektu gdje su bili zatvoreni, bila sobica koju su zvali “tamnica”, a u kojoj su vojni policajci tukli i zlostavljali muškarce, među kojima je bio i “Sretko, veoma mlad dečko iz Novog Grada”.

“Strašno su ih tukli, čula se vika, zapomaganje i jauci. Osim toga, odvodili su ih na kopanje rovova odakle su se vraćali prljavi i ranjeni. Neki se nisu ni vratili”, rekla je ona.

Nastavak suđenja zakazan je za sutra u 9.30 časova.

/SRNA/

Comments are closed.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.