PISMO ISTOČNOAMERIČKOG EPISKOPA STIGLO DO TRAMPA

NJegovo preosveštenstvo episkop istočnoamerički Irinej potvrdio je da je njegovo pismo predsjedniku SAD Donaldu Trampu povodom Zakona o slobodi vjeroispovijesti u Crnoj Gori stiglo do američkog predsjednika.
“Primio sam povratnu informaciju iz Bele kuće da je pismo preneto predsedniku Trampu, tako da znam da je došlo do njega”, rekao je episkop Irinej za “Sputnjik”.

On je u pismu pozvao Trampa da interveniše kod Vlade Crne Gore da “pod hitno prestanu i odustanu od progonstva koje čine po vjerskoj osnovi i od oduzimanja vijekovima starih bogomolja Srpske pravoslavne crkve /SPC/ u toj zemlji”.

“Želimo privoleti Vašu hitnu pažnju na oštru zloupotrebu verskih sloboda i prava na posed imovine u Crnoj Gori. Nakon što je Skupština Crne Gore usvojila Zakon o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica, došlo je do brutalnog sukoba sa miroljubivim hrišćanskim pravoslavnim demonstrantima koji su samo želeli da zaštite svoje svetinje od nasilnog otimanja”, naveo je episkop Irinej u pismu predsjedniku SAD.

Politički analitičar iz Vašingtona Obrad Kesić rekao je za “Sputnjik” da je ovo prvi korak srpske zajednice i SPC u SAD, dodajući da je uvjeren da će uslijediti i drugi potezi.

“Pismo episkopa Irineja treba staviti upravo u kontekst onoga što se dešava u SAD, a dešava se velika mobilizacija srpske zajednice povodom ugrožavanja prava vernika i SPC u Crnoj Gori”, naveo je Kesić.

On je podsjetio da je SPC uvijek pokazivala solidarnost kada su bila ugrožena prava vjernika i srpskog naroda, kao što je bio slučaj na Kosovu i Metohiji.

“Ovo je nastavak njihove brige za sopstveni narod, za vernike. U pripremi su dalji koraci, vladike će tražiti sastanke sa predstavnicima američke administracije, uključujući i senatora Sema Braunbeka koji se bavi pitanjima verskih sloboda”, dodao je Kesić.

On je naveo da je srpska zajednica počela kampanju kako bi članovi Kongresa i američke administracije bili informisani o tome kako novi zakon ugrožava prava SPC, ali i drugih vjerskih zajednica u Crnoj Gori.

Kesić ukazuje na to da potencijalni odgovor američke strane zavisi od toga koliko će to postati važno pitanje da bi se američka administracija bavila njime.

“Balkan je, kao što znate, na periferiji interesa američke administracije, ali u novonastaloj situaciji, kada u javnosti to pitanje privlači sve više pažnje, može se očekivati da se u Kongresu pokrene pitanje šta se dešava u Crnoj Gori”, rekao je Kesić.

Prema njegovim riječima, neke struje u Stejt dipartmentu sve ovo stavljaju u kontekst onoga kako oni gledaju na svijet, a gledaju tako de je uvijek problem kada Srbi traže neka prava.

Kesić je napomenuo da “ima više struja” i da jedna uopšte ne želi da dovodi u pitanje to što rade crnogorske vlasti, a da druga struja u Stejt dipartmentu shvata da u Crnoj Gori ima sve više problema i da moraju da se bave onim što se dešava u Podgorici.

On kaže da su oni koji žele da zaštite vlast u Podgorici u velikoj mjeri isti ljudi koji su protivnici Trampa jer on predstavlja neku drugu spoljnu politiku koja je u suprotnosti sa politikom sprovođenom u posljednje dvije decenije.

“Oni sve tumače u kontekstu pitanja da li se Amerika povlači i ako se povlači kome otvara prostor, posebno u vezi sa Balkanom, a vlasti u Podgorici žele da to iskoriste i protest naroda predstavljaju kao strano mešanje u unutrašnja pitanja Crne Gore”, rekao je Kesić.

/SRNA/

Comments are closed.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.