U HRVATSKU BI SE ZBOG PANDEMIJE MOGLO VRATITI ČAK 50.000 ISELJENIH

Zbog krize prouzrokovane virusom korona, u Hrvatsku su se počeli vraćati iseljenici koji su ostali bez posla u državama Evropske unije, ali i oni koji sada žele biti uz porodice.

Prema pisanju “Večernjeg lista”, ako kriza duže potraje, broj iseljenih koji će se vraćati samo će rasti, jer će kao stranci među prvima gubiti poslove.

Demograf Stjepan Šterc ističe da nije izvjesno da će se vraćati u Hrvatsku druga i treća generacija iseljenika jer su učvrstili svoj položaj vani i neće napuštati svoja prebivališta.

“Vraćaće se iseljenici koji su posljednjih godina napustili Hrvatsku jer zbog krize ostaju bez posla i ne mogu plaćati skupe najame u EU. Očekivano je da se ljudi u ovoj situaciji vraćaju u sigurnost svog doma. Teško je procijeniti koliko će ih biti, ali ako pretpostavimo da se od ulaska Hrvatske u EU iselilo oko 350 hiljada građana i da će u krizi veliki broj njih ostati bez posla, potencijalno će se u Hrvatsku vratiti do 50-tak hiljada ljudi”, kaže Šterc.

Kako kaže, to ne znači da će se svi vratiti odmah, nego ove godine, te u nekoliko sljedećih. Broj povratnika, dodaje, zavisiće i o tome kako će Hrvatska reagovati na krizu u ekonomskom smislu i hoće li razviti modele za njihov povratak.

/BHRT/

Comments are closed.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.