TURISTIČKE LOKACIJE U KINI PUNE LJUDI, VLASTI ZABRINUTE

Popularne turističke lokacije i veći gradovi širom Kine bili su tokom vikenda puni ljudi, uprkos upozorenjima zdravstvenih radnika zbog pandemije virusa korona, koja nije završena.

Na fotografijama od 4. aprila koje su napravljene u planinskom parku Huangšan u provinciji Anhui, vide se hiljade ljudi, od kojih su mnogi nosili maske, ali su svi bili blizu jedni drugih. Svi su željeli provesti vrijeme na otvorenom nakon drugog perioda zabrane putovanja i striktnih mjera karantina.

Kako prenose agencije, gužve su bile ogromne, a u jednom trenutku objavljeno je da je park dostigao svoj dnevni kapacitet, koji iznosi 20.000 posjetilaca, te da ih više neće primati.

U isto vrijeme, i šetalište Bund pored rijeke Hangpu u Šangaju također je bilo bilo puno turista i onih koji su se odlučili na kupovinu. Ovo šetalište bilo je potpuno prazno nekoliko sedmica. Mnogi restorani koji su bili zatvoreni, sada ponovo rade.

Slično je i u Pekingu, gdje su ljudi boravili na otvorenim prostorima i u parkovima.
Nagli povratak u normalnu svakodnevicu uslijedio je više od tri mjeseca nakon otkrivanja koronavirusa u kineskom gradu Vuhanu. Virus se proširio po cijelom svijetu, zaraženo je više od milion osoba, a život u Kini bio je skoro zaustavljen kako bi se spriječilo širenje.

Ali, dok kineska vlada sada polako smanjuje restrikcije, eksperti za zdravstvo pozivaju stanovnike da ostanu oprezni.

- Pandemija nije blizu kraja u Kini nego je ušla u novu fazu. U ostatku svijeta bjesni – naveli su.

/Dnevni avaz/

Comments are closed.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.