КУРЦ: КО ПРИЧА ДА ВИРУС КОРОНА НИЈЕ ОПАСНИЈИ ОД ГРИПА, ТАЈ ЈЕ ГЛУП

Аустријски канцелар Себастијан Курц истакао је да концепт имунизације кроз пуштање ширења вируса корона не би функционисао и да је због тога срећан што је ишао путем рестриктивних мера.

Курц је, синоћ за дневник ОРФ-а, поводом његове раније изјаве да Аустрији предстоји “Олуја”, казао да је олуја у току, али срећом не у Аустрији, већ у другим земљама.

“Видимо да је Аустрија добро прошла кроз ову кризу, док дивља тешка олуја у другим землама. Надам се да ћемо бити поштеђени најтежег. Али то је могуће само ако останемо дисциплиновани као до сада”, објаснио је он.

Курц је рекао да је влада направила план лабављења мера, након што је утврђено да је стопа заражености становништва у домену промила, односно нешто испод 1 одсто.

Каже да ће, на даље дјеловање, утицати различти параметри, као што су стопа смртности, број особа на интензивној нези, колико је хоспитализовани, као и резултати тестирања.

Али пошто је познато да 80 одсто људи нема никакве симптоме, те резултате треба прерачунати узимајући и то у обзир.

“Ако се промени тренд онда ћемо повући ручну”, поручио је он.

На критике појединаца да корона вирус није ништа опаснији од грипа, Курц је јасно поручио:

“Ко то прича тај је глуп”.

“Нервирао сам се од самог почетка што се вирус корона поредио са грипом. Смртност код корона вируса је значјано већа. Код грипа не могу да се сјетим да се икада поставило питање да ли су капацитети на интензивној њези довољни. Такође и корона се брже шири, а и против грипа постоји вакцина”, рекао је он, додајући да те двије болести не могу да се пореде.

Каже да је рестриктивно дјеловање аустријске владе спасило животе, јер су све студије показале да би, да нису предузете те мјере, било на стотине хиљаде мртвих.

“Уосталом многи нас копирају. Било је оних који су, као у Великој Британији и Холандији, хтијели да иду другим правцем, али су промијенили стратегију у борби против короне”, подвукао је Курц.

/РТС/

Comments are closed.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.