POSTIGNUT SPORAZUM O MOSTARU – IZBORI NAKON 12 GODINA

U zgradi Vlade Federacije BiH u Mostaru potpisan je sporazum o novom izbornom modelu za Mostar i izmjenama Statuta Mostara, koji je donio visoki predstavnik Pedi Ešdaun 2004. godine. To praktično znači da je postignut konačan dogovor oko Mostara i omogućeno da se i u ovoj zajednici lokalne samouprave nakon 12 godina održe izbori.

Sporazum je potpisan nakon sastanka predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića, SDA Bakira Izetbegovića, američkog ambasadora Erika Nelsona i šefa Delegacije EU u BiH Johana Satlera. Pregovori oko Mostara vođeni su pod pokrovitelјstvom međunarodne zajednice.

Podsjetimo, Visoki predstavnik Valentin Incko je nakon poslјednjeg sastanka na kome se razgovaralo o izborima u ovom gradu rekao da je postignuto 95 odsto dogovora.

Izbori u Mostaru nisu održani 12 godina jer je Ustavni sud BiH, po apelaciji hrvatskih delegata iz Parlamenta BiH, proglasio neustavnim dijelove Izbornog zakona BiH koji se odnose na Mostar. Od tada dogovora oko izmjena nije bilo, a Centralna izborna komisija BiH nije raspisivala izbore za ovaj grad.

Comments are closed.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.