MOGUĆE IZLIVANJE BUJIČNIH VODA U SLIVOVIMA DRINE, VRBASA, UKRINE I BOSNE

Ni na jednoj vodomjernoj stanici u Republici Srpskoj do 14.00 časova nije dostignut vodostaj kada počinje obavještavanje o mogućim poplavama, saopšteno je iz Javne ustanove “Vode Srpske”.

“Tokom dana i u noći na utorak očekuje se količina padavina od 20 do 35 litara po metru kvadratnom, lokalno i do 70 litara, što zbog zasićenosti tla od padavina iz prethodnih dana može prouzrokovati izlivanje malih bujičnih vodotokova iz korita, naročito na slivovima Drine, Vrbasa, Ukrine i Bosne”, navodi se u saopštenju.

Prestanak intenzivnih padavina očekuje se sutra.

Iz “Voda Srpske” podsjećaju da je u obilnim višednevnim padavinama koje su prouzrokovale poplave 2014. godine dnevno padalo više od 100 litara po metru kvadratnom.

U informaciji o vodostajima navodi se da su padavine, koje su počele prethodnih dana, dovele do povećanja vodostaja na području Republike Srpske, o čemu su blagovremeno obaviještene sve nadležne republičke službe, lokalne zajednice i stanovništvo.

“Ukoliko na vodomjernim stanicama dođe do dostizanja nivoa pri kojem počinje obavještavanje o poplavama, `Vode Srpske` preduzeće sve mjere predviđene operativnim planom odbrane od poplava”, najavljuju iz ove javne ustanove.

Zbog promjenjivih vremenskih uslova koji se očekuju u narednom periodu, iz “Voda Srpske” poručuju da će nastaviti redovno i pojačano praćenje vodostaja i stanja na svim vodotokovima u Republici Srpskoj.

Informacije o aktuelnim vodostajima na svim vodomjernim stanicama u Republici Srpskoj mogu se pratiti na internet stranici Republičkog hidrometeorološkog zavoda /rhmzrs.com/ ili stranici Javne ustanove “Vode Srpske” Bijeljina /voders.org/.

/SANA/

Comments are closed.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.