POČELA PARADA POBJEDE, NA CRVENOM TRGU UZ PUTINA DODIK I VUČIĆ

Na Crvenom trgu u Moskvi počela je Parada pobjede kojoj prisustvuju lideri 13 zemalja, među kojim i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Na Paradi učestvuje oko 15.000 vojnika, među njima i 75 pripadnika Garde Srbije, a njihov broj simolizuje godine pobjede nad fašizmom.

Crvenim trgom marširaju i paradne jedinice iz Jermenije, Belorusije, Uzbekistana, Indije…Na paradi je i rekordan broj vojne tehnike — 234 jedinice, 80 aviona i helikoptera.

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu izvršio je obilazak paradne jedinice da bi pozdravio vojnike. Paradom komanduje glavnokomandujući kopnene vojske Rusije general-pukovnik Oleg Saljukov.

Parada pobjede počela je uz muzičku numeru Aleksandra Aleksandrova “Sveti rat”, te uz iznošenje na Crveni trg državne zastava Ruske Federacije i zastave pobjede.

Među visokim zvanicama na paradi je i proslavljeni srpski režiser Emir Kusturica.

Predviđeno je da prvi dio parade bude u retro stilu jer će učesnici biti u ratnim uniformama Sovjetske armije što će podsjetiti na junake koji su oslobađali ne samo svoju zemlju, već i pola Evrope.

Preko Crvenog trga će u nastavku parade biti pronijete zastave proslavljenih sovjetskih jedinica, a, zatim, će proći savremena vojna tehnika tenkova i PVO sistema “S-400”.

Među 75 aviona i helikoptera biće i mig “31 C” naoružan najnovijom hipersoničnom raketom “kinžal”.

Svi učesnici parade su redovno testirani na korova virus, a sve vrijeme su vježbali sa maskama i rukavicama.

Paradu obezbjeđuje 6.000 policajaca. Neke moskovske ulice su zatvorene od 5.30 časova. Ove ulice biće zatvorene do završetka proslave koji će označiti petnaestominutni vatromet koji počinje u 23.00 časa po lokalnom vremenu sa 10 tona pirotehničkih sredstava.

Nakon Parade predsjedik Rusije Vladimir Putin će pripremiti prijem za goste.

U vojnim paradama koje se danas održavaju širom Rusije učestvovaće više od 64.000 vojnika, 2.400 jedinice kopnene i vazduhoplovne tehnike, te 13 brodova i podmornica.

Parada pobjede ove godine, zbog pandemije virusa korona, nije održana 9. maja,a umjesto tradicionalnog datuma izabran je 24. jun je jer tog datuma 1945. godine na Crvenom trgu održana istorijska parada pobjednika koju su predvodili maršali Georgij Žukov i Konstantin Rokosovski.

/SRNA/

Comments are closed.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.