ZA POTPREDSJEDNIKA VSTS-a BIĆE PREDLOŽENA SANELA BUTIGAN

Na dnevnom redu dvodnevnog zasjedanja Visokog sudskog i tužilačkog savjeta /VSTS/ BiH danas će se naći izbor potpredsjednika VSTS-a nakon što je dosadašnjem potpredsjedniku Ružici Jukić istekao mandat.

Za nasljednika Jukićeve, kojoj je istekao mandat, biće predložena sudija Opštinskog suda u Sarajevu Sanela Butigan, saznaje Srna.

Butigan se izjašnjava kao Hrvatica, pa bi, ako bude izabrana, bila zadovoljena i nacionalna struktura čelnika VSTS-a, budući da se predsjednik ovog tijela Milan Tegeltija izjašnjava kao Srbin, a potpredsjednik Jadranka Lokmić Misirača kao Bošnjakinja.

Redovna sjednica VSTS-a biće održana danas i sutra sa početkom u 10.00 časova, a pred članovima će se naći i informacija o realizovanim zaključcima sa redovne sjednice VSTS-a koja je održana 3. i 4. juna, kao i informacija predsjednika VSTS-a Milana Tegeltije.

Biće riječi i o rezultatima rada sudova u prošloj godini, najavljeno je iz VSTS-a.

Drugog dana sjednice planirana je i analiza radnih procesa evidentiranja troškova krivičnog postupka sa preporukama Kancelarije za reviziju BiH, kao i informacija o tonskom snimanju svih radnji, odnosno ročišta u toku krivičnog postupka od sudova.

VSTS bi trebalo sutra da se odredi i o odluci o formiranju Radne grupe za unapređenje integriteta i odgovornosti nosilaca pravosudnih funkcija, koju će im predočiti Odjeljenje za pravna pitanja ove ustanove.

Članovi VSTS-a trebalo bi da raspravljaju i o izvještaju koji se odnosi na predmete visokog nivoa korupcije i organizovanog kriminala, a riječ je o trećem ciklusu izvještavanja sa presjekom na 31. decembar prošle godine.

Drugog dana zasjedanja VSTS-a trebalo bi da budu imenovani glavni tužilac Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini i njegov zamjenik, tužilac Republičkog tužilaštva Republike Srpske i sudija Okružnog suda u Bijeljini.

VSTS bi trebalo da imenuje i sudiju Vrhovnog suda Federacije BiH i predsjednika Opštinskog suda u Orašju, kao i sudiju Osnovnog suda Brčko distrikta.

 

/SRNA/

Comments are closed.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.