BRČKO: U PRVOM UPISNOM ROKU UPISANA 733 UČENIKA U SREDNJE ŠKOLE

U prvom upisnom roku u četiri srednje škole u Brčkom upisana su 733 učenika, dok je 41 mjesto ostalo upražnjeno, rekao je Srni šef Odjeljenja za obrazovanje u Vladi distrikta Senad Osmanović.

Osmanović je rekao da su učenici najviše interesovanja pokazali za zanimanja medicinski tehničar i farmaceut, kao i za smjerove mehatronika, elektrotehnika i građevina.

On je najavio da će drugi upisni rok biti u drugoj polovini avgusta, nakon popravnih ispita.

“Slobodnih mjesta ima u Gimanziji na muzičkom smjeru, u Poljoprivrednoj i medicinskoj školi na smjerovima mesar i cvjećar, u Ekonomskoj na smjerovima kuvar i trgovac, dok su u Tehničkoj školi nepopunjena mjesta još na trogodišnjim smjerovima”, pojasnio je Osmanović.

On je rekao da brčanske srednje škole nude 39 različitih zanimanja, što je više nego u Kantonu Sarajevo, te da su u Gimnaziji uvedena dva nova smjera i to muzički saradnik teoretičar i muzički saradnik instrumentalista.

On je napomenuo da su završena testiranja za upis učenika u prve razrede osnovnih škola, te da ih je evidentirano oko 700, koji bi od septembra mogli poći u školu.

“U odnosu na druga područja u BiH, već nekoliko godina imamo blago povećanje broja učenika. Nadam se da će takav trend i ostati”, rekao je Osmanović.

/SRNA/

Comments are closed.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.