SKENLAN: PODRŠKA REFORMAMA ZA PROSPERITET DISTRIKTA

Supervizor za Brčko Majkl Skenlan pozdravio je činjenicu da se Brčko distrikt pridružio Sporazumu gradonačelnika za klimu i energiju kako bi stekao pravo na sufinansiranje UNDP-a u svrhu povećanja energetske efikasnosti 187 javnih objekata.

Skenlan je tokom jučerašnje posjete Brčkom naglasio da će pridruživanje distrikta Sporazumu gradonačelnika za klimu smanjiti obim emisija karbon dioksida unutar zajednice, a istovremeno rezultirati manjim računima za komunalne usluge, što će zauzvrat osloboditi javna sredstva koja se mogu upotrijebiti za rješavanje drugih potreba unutar Brčko distrikta.

“Ako organi vlasti podnesu relevantnu procjenu u julu i ako mudro iskoriste rebalans budžeta, aktivnosti na podizanju energetske efikasnosti na dva javna objekta mogu početi već u septembru”, naveo je Skenlan, koji je i prvi zamjenik visokog predstavnika u BiH.

Iz OHR-a je saopšteno da je prošle sedmice pokrenut dugo očekivani projekat modernizacije lučkih objekata i krana unutar Luke Brčko, kao i uređenje pristupnog puta i željeznice do luke.

“Projekat koji finansiraju EBRD i EU donijeće konkretne koristi lokalnoj zajednici i cijeloj zemlji”, rekao je Skenlan.

On je napomenuo da bi radovi na obnovi Luke “trebali biti vidljivi u septembru”.

“Ukoliko vlasti budu brzo sprovodile aktivnosti, građani Brčkog će u septembru takođe vidjeti i otpočinjanje radova na poslovnoj zoni u Brodu”, dodao je Skenlan.

U saopštenju se navodi da je ovo rezultat javno-privatne inicijative “Brčko-Studen holding” čiji je cilj da od distrikta načini privlačnije okruženje u koje se može investirati i u kojem se privatni sektor može razvijati, tako što će se osigurati transparentan proces izdavanja dozvola, uslužno-orijentisana javna administracija i kvalitetna infrastruktura.

“Međutim, niti jedna od ovih reformi sama po sebi neće osigurati prosperitet u Brčko distriktu. Prosperitet zahtijeva brz napredak na svim poljima u pogledu inicijativa koje promovišu dobru upravu, razvoj infrastrukture i razvoj privatnog sektora”, istakao je Skenlan.

On je najavio da će dolaziti u posjete Brčkom svake dvije sedmice kako bi pratio pomake.

Skenlan je konstatovao da institucije vlasti stiču reputaciju u narodu zasnovanu na povjerenju koje ljudi imaju u izbore i u zakone koji regulišu rad njihovih zvaničnika u upravljanju zajednicom, te da Brčko distrikt nije drugačiji.

U tom kontekstu, supervizor je naglasio značaj provjere biračkih spiskova.

“Samo po sebi je jasno da birački spisak jedne zajednice ne može biti širi od popisa stanovništva, posebno imajući u vidu da je 10 do 15 odsto stanovništva maloljetno”, dodao je Skenlan.

Prema njegovim riječima, što se tiče zakona koji regulišu upravu, ne postoji važniji zakon koji je potrebno usvojiti od standardnog EU zakona o sukobu interesa.

U saopštenju se navodi da su OHR, OEBS i EU spremni da pomognu radnoj grupi Vlade Brčko distrikta da brzo ostvari rezultate na ovom planu, budući da bi ovo trebao biti jedan od prvih zakona koji će usvojiti Skupština distrikta u novom sazivu.

“Držati poziciju u Skupštini ili Vladi predstavlja priliku da se služi zajednici i zakon mora biti jasan u tome da je to jedini interes kojim se rukovode aktivnosti zvaničnika, uključujući i predviđanje kaznenih odredbi za slučajeve kršenja javnog povjerenja”, rekao je Skenlan.

On se u Brčkom sastao sa gradonačelnikom Sinišom Milićem i zamjenikom gradonačelnika Antom Domićem, te sa predsjednikom i potpredsjednikom Skupštine distrikta Esedom Kadrićem i Ivom Filipovićem.

Skenlan se sastao i sa predsjednikom Uprave “Studen end ko holding” Ilijom Studenom, vršiocem dužnosti direktora Kancelarije za upravljanje javnom imovinom u distriktu Jelenom Duvnjak, zamjenikom direktora Luke Brčko Alijom Osmanbašićem i direktorom Omladinskog centra “Vermont” Damirom Radenkovićem.

/SRNA/

Comments are closed.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.