BRČKO: OBILJEŽEN DAN BORCA

U Brčkom je danas odavanjem pošte palim borcima Nardnooslobodilačke borbe /NOR/ i žrtvama fašističkog terora, te polaganjem vijenaca na centralnom partizanskom spomen-obilježju, obilježen Dan borca.

Predsjednik brčanskog SUBNOR-a Janko Vuković rekao je novinarima da je kod tog spomen-obilježja sahranjeno 438 boraca NOR-a.

On je podsjetio da je na današnji dan 1941. godine održan sastanak Centralnog komiteta Komunističke partije Jugoslavije u Beogradu, sa kojeg je upućen poziv narodima Jugoslavije da organizuju ustanak protiv njemačkog okupatora i domaćih izdajnika.

“Ustanak je podignut 7. jula 1941. u Srbiji, 13. jula u Crnoj Gori, 27. jula u BiH i Hrvatskoj. U Sloveniji i Makedoniji nešto kasnije. Vodile su se velike borbe uz veliko stradanje naših naroda”, rekao je Vuković.

On je napomenuo da se na području Brčkog nalaze 24 partizanska spomen-obilježja, te da se ne vodi dovoljno računa o njihovom održavanju.

Zbog epidemije virusom korona Dan borca u Brčkom obilježen je skromnije nego prethodnih godina, a prisustvovali su mu i članovi SUBNOR-a iz Vukovara i Srebrenika.

/SRNA/

Comments are closed.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.