KOVID 19: NA LЈUDIMA SE TESTIRAJU 23 MOGUĆE VAKCINE, TRI U FINALNOJ FAZI ISTRAŽIVANJA

Nastavlјa se i trka s vremenom u pronalasku vakcine za kovid 19. Najdalјe su odmakle Sjedinjene Američke Države, Kina, Rusija i Velika Britanija. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, trenutno se na lјudima testiraju 23 moguće vakcine. Tri su u trećoj, finalnoj fazi istraživanja.

Kineska državna farmaceutska kompanija “Sinofarm” počela je u Abu Dabiju treću fazu testiranja vakcine na oko 15.000 dobrovolјaca. Riječ je o takozvanoj neaktivnoj vakcini u čijem su sastavu virusne čestice, bakterije i drugi patogeni – što je slično vakcini koja se koristi protiv gripa i malih boginja.

Rusija će u avgustu započeti masovnu proizvodnju vakcine protiv koronavirusa koju je razvio Institut “Gamalej”. Do kraja godine moglo bi biti proizvedeno 200 miliona doza.

I američka biotehnološka kompanija “Moderna” krajem mjeseca počinje završna klinička ispitivanja vakcine. U prvoj i drugoj fazi pokazala se apsolutno efikasnom i niko od testiranih nije imao ozbilјne nuspojave.

Britanski Nacionalni bezbednosni sajber centar saopštio je u četvrtak da su hakeri koje podržava Rusija pokušali da ukradu istraživanja o vakcini i lečenju virusa kovid-19 iz akademskih i farmakoloških institucija širom sveta, što je Rusija negirala.

Comments are closed.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.