SKENLAN: POČELE REFORME U DISTRIKTU, ALI PREDSTOJI JOŠ MNOGO POSLA

Prvi zamjenik visokog predstavnika i supervizor za Brčko distrikt Majkl Skenlan pozdravio je zakonodavne korake koje je napravila Skupština distrikta u pravcu zaštite osnovnih prava građana, te unapređenja fiskalne discipline i transparentnosti u trošenju javnih sredstava.

Usvojeni Zakon o mirnom okupljanju uvodi evropske i međunarodne standarde o slobodi okupljanja i postavlja presedan za ostatak zemlje o tome kako treba jačati demokratiju, saopšteno je iz OHR-a.

“Ovo je primjer kako Brčko može biti predvodnik reformi u BiH, te očekujemo isto i u vezi sa Zakonom o sukobu interesa”, rekao je Skenlan.

U tom kontekstu, Skenlan je pohvalio i novu dinamiku koja je sve očitija u Brčko distriktu u pogledu jačanja odgovornosti javnih zvaničnika i osiguranja transparentnog, usmjerenog i efikasnog trošenja novca poreskih obveznika.

Skenlan dodaje da naredni koraci podrazumijevaju usvajanje Zakona o udruženjima i fondacijama u septembru, osiguranje sredstava za prečišćavanje biračkih spiskova u predstojećem rebalansu budžeta, te stalnu podršku za razvoj infrastrukture i projekte energetske efikasnosti u saradnji sa međunarodnim partnerima.

“Krajnji rezultat će biti bolji kvalitet života u ovoj zajednici i privlačan ambijent za investitore s ciljem stvaranja dobro plaćenih radnih mjesta u privatnom sektoru koja su potrebna Brčko distriktu da doživi prosperitet kao zajednica”, istakao je Skenlan.

On je naveo da će stvaranje neophodnog zakonskog okvira za zaštitu prava nacionalnih manjina usvajanjem Zakona o pravima nacionalnih manjina u septembru predstavljati još jedan primjer kako Brčko distrikt štiti građane u skladu sa evropskim normama i standardima.

Skenlan se danas u Brčkom sastao sa gradonačelnikom i zamjenikom gradonačelnika Sinišom Milićem i Antom Domićem, kao i sa potpredsjednikom skupštine Distrikta Ivom Filipovićem, uz striktno pridržavanje svih epidemioloških mjera.

Supervizor pozvao je sve građane Brčkog da se u potpunosti pridržavaju naredbi nadležnih organa sa ciljem suzbijanja širenja virusa korona.

“Ovo nije hipotetička stvar, već briga za javno zdravlje i blagostanje Distrikta”, naglasio je Skenlan.
/SRNA/

Comments are closed.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.