AKCIJA “SKRADIN”: PODNESEN IZVJEŠTAJ TUŽILAŠTVU PROTIV TRI LICA

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/Republike Srpske sproveli su danas tri lica u Okružno javno tužilaštvo Banjaluka uz izvještaj o počinjenim krivičnim djelima neovlašćena proizvodnja i promet opojnih droga i nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija.

Riječ je o licima čiji su inicijali D.D, G.S. i V.M, saopšteno je iz MUP-a Srpske.

Srna nezvanično saznaje da je riječ o Dobrivoju Damjaniću, Gorani Sredić i Vojislavu Makiviću.

Prema saznanjima Srne, Dobrivoj Damjanić je član kriminalne grupe, bezbjednosno interesantno lice za Republiku Srpsku, Hrvatsku i nekoliko evropskih zemalja.

Postoji sumnja da je u tim zemljama prodavao oružje i drogu, a u Hrvatskoj je više puta osuđivan zbog počinjenih krivičnih djela u vezi sa neovlaštenom proizvodnjom i prometom opojnih droga, omogućavanje trošenja droga, te nedozovljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i ekplozivnih tvari.

U saopštenju iz MUP-a navodi se da su oni lišeni slobode juče u okviru međunarodne policijske akcije kodnog naziva “Skradin” zbog sumnje da je u prethodnom periodu lice D.D. nabavljalo opojne droge marihuanu, spid i MDMA, koju je prodavalo na području Banjaluka i šire, dok je lice G.S. učestovalo u nabavci, prenošenju, skrivanju, proizvodnji i prodaji opojne droge.

“Lice V.M. se sumnjiči da je pravilo skrivene ‘štekove’ predviđene za skrivanje opojnih droga za novčanu naknadu. Lica se takođe sumnjiče da su u jednoj kući u Banjaluci posjedovali laboratoriju za uzgoj opojne droge marihuane, koju su koristili”, ističe se u saopštenju.

Prilikom pretresa objekata i vozila na tri lokacije, koje koriste osumnjičena lica pronađena je i privremeno oduzeta opojna droga i to: zelena biljna materija koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu skank, oko 20 kilograma, te određene količine praškastih bijelih materija koje svojim izgledom asociraju na opojne droge spid, MDMA i metaamfetamin.

Takođe, pronađeno je i oduzeto oko 8,5 kilograma eksploziva, sedam automatskih pušaka, četiri pištolja, 20 pakovanja tromblonskih nastavaka, više komada municije, oprema za laboratoriju za uzgoj opojne droge skank /lampe, ventilatori, gnojivo/, tri vozila, 11 mobilnih telefona, laptop i novac.

U realizaciji akcije “Skradin” učestvovali su pripadnici Uprave za organizovani i teški kriminalitet, Jedinice Žandarmerije, te policijskih uprava Prijedor i Banjaluka, dok je akcija sprovedena u saradnji sa pripadnicima MUP-a Republike Hrvatske.

 

/SRNA/

Comments are closed.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.