СНСД: БРЧКО СВЈЕДОК ЕГЗОДУСА КРАЈИШКИХ СРБА

На данашњи дан прије 25 година, 4. августа 1995.године,  почео је највећи егзодус цивилног становништва и етничко чишћење у Европи након Другог свјетског рата.

Државно руководство Хрватске  је, наиме одлучило да са вјековних  огњишта протјера четврт милиона Срба што је од 1945. године до данас незабиљежен случај у европској историји.

То нажалост није био сигнал демократској Европи да барем протоколарно протестује против очигледног злочина над Србима који су на просторима одакле су протјерани уз бројне злочине, живјели стотинама година.

Непрегледне колоне прогнаних Срба из Републике Српске Крајине које су прошле и кроз наш град свједочиле су о обиму организованог државног злочина.

Данашње подсјећање на те  дане прилика је да уз дужно поштовање према страдалим  Крајишницима , још једном изразимо велику захвалност становницима нашег града који су несебично помагали протјераним Србима,  дијелили са њима њихову муку и  пружали ријечи утјехе.

Највећи број протјераних Срба из Крајине није се вратио на потпуно уништена домаћинства и данас живе расути широм свијета.

Подсјећање на злочин који је прије 25 година учињен према нашим сународницима је  доказ  колико је важно очување Републике Српске, као гаранта нашег опстанка на овим просторима.

                                                                                   ОО СНСД БРЧКО

Comments are closed.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.