SKANDALOZNA I NERAZUMNA ODLUKA MILOŠEVIĆA DA IDE U KNIN

Zavičajna i izbjeglička udruženja koja djeluju u Srbiji najoštrije su osudila skandaloznu i nerazumnu odluku potpredsjednika Vlade Hrvatske iz redova Srba Borisa Miloševića da ide u Knin na proslavu 25 godina od zločinačke akcije “Oluja” i protjerivanja vlastitog naroda.

U zaključcima, iza kojih je stalo 50 udruženja protjeranih Srba iz Hrvatske i BiH, navodi se da se u Kninu proslavlja protjerivanje 250.000 Srba, ubijanje 2.000 Srba, sistematsko uništavanje, pljačkanje i paljenje srpske imovine i na taj način opravdava najveće etničko čišćenje u Evropi poslije Drugog svjetskog rata.

Udruženja smatraju da odlazak Miloševića u Knin neće poboljšati položaj preostalih Srba u Hrvatskoj, niti doprinijeti rješavanju imovinskih, stečenih i brojnih drugih problema protjeranih Srba, rješavanju pitanja nestalih Srba, kažnjavanju nalogodavaca i izvršilaca brojnih zločina nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima, razvoju kulture mira, razumijevanju i međusobnom poštovanju.

“Jedinu korist od odlaska Miloševića u Knin imaće Hrvatska, jer će u međunarodnoj zajednici isticati da je politički predstavnik Srba priznao legitimitet zločinačke akcije `Oluja`”, ističu ova udruženja.

Udruženja ocjenjuju da odlazak Miloševića u Knin znači zvanično prihvatanje besmislene hrvatske optužbe da su Srbija, JNA i Srbi bili agresori, kako je to definisano takozvanom Deklaracijom o domovinskom ratu iz 2000. godine i predstavljaće najdublju uvredu i poniženje za krajiške Srbe i srpski narod.

Ova udruženja su pozvala predsjednika Samostalne demokratske srpske stranke /SDSS/ Milorada Pupovca da raskine, kako su naveli, sramni i nemoralni dogovor sa predsjednikom HDZ-a i Vlade Hrvatske Andrejom Plenkovićem.

“Glavnu odgovornost za odlazak Borisa Miloševića u Knin i davanje legitimiteta zločinačkoj akciji `Oluja` će, osim Miloševića, snositi Pupovac i rukovodstvo SDSS-a”, navode ova udruženja protjeranih Srba iz Hrvatske i BiH.

Prema podacima Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas”, tokom “Oluje” iz svojih domova protjerano je više od 220.000 krajiških Srba, a na evidenciji se nalaze imena 1.869 poginulih i nestalih Srba, od kojih 1.220 civila.

Međunarodni sud pravde je u presudi iz februara 2015. godine operaciju “Oluja” okvalifikovao kao etničko čišćenje, ali ne i kao genocid, mada svjetski eksperti za tu oblast tvrde da je “Oluja” imala sve karakteristike genocida.

/SRNA/

Comments are closed.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.