ПЕЗЕРОВИЋ И ДР КУЗМАНОВИЋ: ЕПИДЕМИОЛОШКА СИТУАЦИЈА У ДИСТРИКТУ СЛОЖЕНА

Шеф Одјељења за здравство и остале услуге Владе Брчко дистрикта БиХ Акиф Пезеровић и шеф Хигијенско-епидемиолошке службе Пододјељења за јавно здравство др Мирјана Кузмановић данас су у Градској вијећници одржали конференцију за новинаре о тренутном стању пандемије COVID-19 на подручју Дистрикта и нагласили да је епидемиолошка ситуација у Дистрикту сложена.

Пезеровић је казао да су у посљедња 24 часа на подручју Дистрикта регистрована два позитивна лица на COVID-19, једнo мушког пола, 1954. годиште, и другo женског пола, 1958. годиште.

„Тренутно укупан број тестираних лица је 2 250 и то је у односу на посљедња 24 часа повећање за 35 лица, односно у посљедња четири дана преко 120 лица је тестирано и из тога се види да тестирање добија на одређеној масовности. Регистрована су 72 лица која су излијечена, смртних случајева имамо 15 и активних случајева је 156. Такође имамо 17 хоспитализованих лица, од којих су три млађа лица, средње животне доби једно лице и старијих лица имамо 13. С лакшом клиничком сликом су 2 лица, са средње тешком клиничком сликом 14 и с тешком клиничком сликом је једно лице“, казао је Пезеровић.

Он је изјавио да постоји сагласност да се старта с комерцијалним тестирањем захваљујући елиминисању проблема у вези с бројем тестова, односно набавком тестова.

„Као што је познато, ми посједујемо већ одговарајуће апарате за тај дио. Такође је било разговора и о цијени тестирања, међутим она није дефинитивно одређена, али, у сваком случају, то ће бити конкурентна цијена у односу на окружење. Договорено је и да се крене у једну масовну набавку заштитних средстава и заштитне опреме, лијекова, дезинфекционих средстава и то ће бити количина слична оној која је извршена од Кине у вриједности од преко милион марака“, казао је Пезеровић.

Шеф Хигијенско-епидемиолошке службе Пододјељења за јавно здравство Брчко дистрикта БиХ др Мирјана Кузмановић казала је да с епидемиолошке стране ситуација у Дистрикту није задовољавајућа и да не треба да се опуштамо.

„Мислили смо да ће лијепо вријеме донијети побољшање у вези с епидемиолошком ситуацијом, али љепше вријеме нам је донијело још веће проблеме. Јако мало се обраћа пажња на заштитну опрему. Сваки дан имамо све већи број заражених лица тако да се наша болница, изолаторијум на плућном, грудном одјелу и гинекологији пуни из дана у дан и све је више обољелих лица. Лица с тешком клиничком сликом која не можемо овдје реанимирати шаљемо за Бањалуку и већ се три тешка случаја налазе тамо. Не треба да се заносимо и заварамо да је ово безазлено, да је вјештачки вирус, политички и слично. То није истина јер вирус мутира и сваки дан је другачија клиничка слика“, казала је Кузмановић.

Она је подсјетила да постоје случајеви гдје поједина лица немају никаквих симптома на COVID-19, али након урађеног теста резултат покаже да је лице позитивно на тај вирус.

„Ако се изгуби чуло укуса и мириса то је 100% знак да је неко позитиван на COVID-19. Серолошки тестови нису сигурни, али су PCR тестови поузданији и сигурнији. Такође, за повећање заражених лица заслужна је неодговорност јер се не носи лична заштитна опрема, не држи се дистанца, не ради се дезинфекција руку. Увијек треба водити рачуна да се маска не носи испод носа јер тада нисте урадили ништа. Вирус се уноси преко носа и у том случају ви сте само заштитили неког другог, али себе нисте. Будимо одговорни према себи и, кад смо одговорни према себи, онда смо одговорни и према пацијентима, друштву и околини“, казала је Кузмановић додајући да за сада има још капацитета на плућном и гинекологији и да су искоришћени око 60–70%, али, ако се овако настави, Кузмановић је нагласила да ће се ситуација промијенити.

Comments are closed.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.