HRVATSKA: REGISTROVANO REKORDNIH 358 ZARAŽENIH TOKOM 24 ČASA

U Hrvatskoj je tokom protekla 24 časa zabilježeno rekordnih 358 novih slučajeva zaraze virusom korona, pa je broj trenutno oboljelih 2.352, rekao je danas hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš.

On je na konferenciji za novinare Nacionalnog štaba civilne zaštite naveo da su na bolničkom liječenju 184 lica, što je 7,4 odsto od ukupno aktivnih slučajeva, a od kojih je 10 na respiratoru, te da nije bilo preminulih.

Hospitalizovano je 26 novih bolesnika, a u samoizolaciji ih je 7.993.

U protekla 24 časa sa bolničkog liječenja otpušteno je 19 osoba, a ukupno do sad 1.399, dok je oporavljenih kod kuće 4.910.

Broj pozitivnih je od prvog slučaja zaraze 8.889, a testiranih 156.787, od kojih u protekla 24 časa 3.228, prenose hrvatski mediji.

Među zdravstvenim radnicima je 130 aktivnih slučajeva, a u samoizolaciji je 631.

Najviše je novozaraženih u Splitsko-dalmatinskoj županiji 136, potom u gradu Zagrebu 58, te Šibensko-kninskoj županiji 33, Primorsko-goranskoj 20, Zagrebačkoj 19, Zadarskoj 15, Varaždinskoj 11, kao i u Brodsko-posavskoj, dok je u ostalim županijama taj broj ispod 10.

“U Splitu su otkrivena nova žarišta, to je nekoliko teretana i fitnes centara, restorana sa zaraženim osobljem, utakmica gdje su pozitivni takmičari i gledaoci, te dva doma u Splitu, pa je u Nacionalnom štabu pripremljena odluka o uvođenju neophodnih mjera za tu županiju”, rekao je Beroš.

Direktor Hrvatskog instituta za javno zdravlje Krunoslav Capak je, govoreći o izraelskim zaštitnim maskama koje navodno ubijaju virus korona, rekao da ne preporučuje nabavku tih maski jer u ovom trenutku nemaju naučne dokaze o njihovoj efikasnosti.

Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović izrazio je nadu da neće biti potrebe za kažnjavanjem i da je namjera da što više ljudi prihvati preporuke Hrvatskog instituta za javno zdravstvo s ciljem smanjenja broja zaraženih virusom korona.

/SRNA/

Comments are closed.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.